TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

| DJUR OCH NATUR |
Fågelkvitter och prasslande löv skvallrar om att naturen vaknar till liv.

Under denna tid får många djur sina ungar och det är vanligt att vi människor tror att ungarna har hamnat på villovägar. WWF tipsar om vad du ska göra om du stöter på en djurunge.

– Nummer ett om du hittar en djurunge är att avvakta, däggdjursungar och lite större fågelungar lämnas ofta ensamma. Rådjur och harar är bara med sin unge en eller två gånger per dygn för att inte locka till sig andra djur. Ungen är alltså oftast inte övergiven. Hittar du ett försvagat djur eller upptäcker en situation där du kan konstatera att mamman är död ska du i första hand kontakta en viltrehabiliterare, säger Jessica Ångström, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.  

Nu fullkomligt vibrerar det av nytt liv i skogarna, en ny generation av igelkottar, harar, rävar och rådjur tar sina första andetag. Trots att djurungarna ibland förefaller ensamma är de oftast inte det. Det allra vanligaste är att djurens föräldrar går iväg för att skaffa mat och befinner sig i närheten men håller sig gömda för oss människor. För att definitivt avgöra om en djurunge är övergiven kan du behöva observera djurungen på avstånd i upp till 24 timmar. Trastungar och måsungar lämnar till exempel boet innan de är flygfärdiga och fortsätts matas av sina föräldrar. Även sälkutar lämnas ensamma efter en tid och förväntas klara sig själva. Om du på våren hittar en ensam kut liggandes på stranden är allt i sin ordning.  

– Det räcker oftast att observera djuret på avstånd. Hittar du en djurunge nära en trafikerad väg kan du flytta den till en säkrare plats. Även gråsälar kan ibland hamna långt upp på land och då är det helt okej att flytta dem närmare stranden. Att djurens föräldrar känner människodoft på sina ungar och överger dem stämmer inte, det är en myt, fortsätter Jessica Ångström.    

Naturens gång kan förefalla vara grym ibland. Under de första levnadsmånaderna är dödligheten som störst hos alla vilda djur. Anledningen till att djurungar kan bli lämnade varierar beroende på vad det är för art, plats och situation. Många djurungar som föds med funktionshinder eller andra avvikelser överges om föräldrarna anser att de inte är livsdugliga. Vissa djurarter kan också överge sina små om de upplever hot från mänsklig närvaro. Föräldrarna kan då lämna ungarna för att själva söka skydd. Det är därför bra att ge djuren utrymme och inte gå så nära.

Grod- och paddyngel då?

Att samla in ägg och följa utvecklingen från ägg till yngel till groda är en spännande aktivitet som är fullt tillåten i studiesyfte.  Vanlig groda, vanlig padda och mindre vattensalamander är typiska arter som går bra att studera. Alla Sveriges groddjur är fridlysta, vilket innebär att det är förbjudet att fånga, döda eller samla in groddjur. Det är därför viktigt att släppa tillbaka grodorna i samma vatten som de hittades för att exempelvis undvika spridning av parasiter.  

– Samlar man in ägg bör man undvika att göra det i överflöd, det räcker med några få, förklarar Jessica Ångström. 

Tips till hundägare och kattägare 

Under perioden 1 mars till 20 augusti är det viktigt att vara extra noggrann med att hålla hunden under uppsikt när du är ute i naturen. Att hålla hunden i koppel minskar risken att den stör eller skadar vilda djur och deras häckningar eller boenden. Detta gäller även under andra tider på året. Hunden ska hållas under sådan tillsyn att den kan hindras från att förfölja vilda djur. Den får vara lös så länge du kan stoppa den eller kalla in den om ni stöter på ett vilt djur. Katter har en naturlig jaktinstinkt, de kan ta både fågelungar och harungar. Försök att tillgodose kattens jaktinstinkt via lek och leksaker istället för småvilt.  Ett annat effektivt sätt för att försvåra kattens jakt är ett halsband med bjällra. 

Tips till trädgårdsägare 

Som trädgårdsägare har du flera möjligheter att bidra till djurens välbefinnande samtidigt som du själv får chansen att njuta av deras närvaro på nära håll. Att ha en vattenkälla i trädgården är något som många djur uppskattar. Vi kan ge igelkottar en extra energikick genom att erbjuda lite kattmat. Småfåglar och ekorrar kan lockas till din trädgård med frön och nötter.  

Dessutom finns det möjlighet att göra en stor insats för våra pollinerande insekter. Lämna gräsmattan oklippt och låt trädgårdens hörn vara lagom stökiga med löv och rishögar, där flera olika insekter trivs. 97 av våra 270 vilda bin är idag hotade och du kan hjälpa till genom att sätta upp insektshotell och plantera växter som är rika på pollen och nektar, till exempel bärbuskar och kryddväxter. Var med i WWFs initiativ “Gör Sverige vildare” och få mer tips på vad du kan göra för att hjälpa våra pollinerande superhjältar. 

Om du hittar ett övergivet djur och är osäker på vad du ska göra kan du genom “Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt” kontakta lokala viltrehabiliterare som är godkända av länsstyrelsen.  

 

Andra tips för att upptäcka naturen i vår 

Låt barnen vara med i Pippis sakletartävling i naturen Läs mer här:  Tävling – Bli en sakletare i naturen! | Panda Planet  

Du kan också delta i WWFs initiativ “Gör Sverige vildare”. När du fyller i dina vilda kvadratmeter får du dessutom en guide till en vildare trädgård och fina trädgårdsskyltar att skriva ut. 

Vill du göra din trädgård mer igelkottsvänlig i vår? När du anmäler dig till WWFs igelkottsräkning får du en guide med många tips på hur du kan göra din trädgård omtyckt av igelkottar. Anmäl dig till Igelkottsveckan. 

Anmäl dig till vårens härligaste webbinarium. Vi berättar hur du får pollinatörer att älska din trädgård och hur du anlägger en blommstrande sommaräng, härlig inspiration och kloka råd från våra expertgäster. Boka in fredag 31 maj kl 12:00–12:45. Redan uppbokad? Ingen fara! När du anmäler dig får du också tillgång till en inspelning av webbinariet, som du kan titta på när det passar dig.

Extern skribent: Världsnaturfonden (WWF) | 2024-05-16

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala