Det kan bero på att man lider av balanssvårigheter, är svag i benen etcetera. Oavsett anledning till att man ofrivilligt hamnar på golvet/marken så finns det bra sätt att ta sig upp från horisontalläget.
UMLN har stämt träff med fysioterapeuten Fredrik Lahti hemma hos Cecilia C. där han ska instruera henne i hur hon kan gå tillväga för att ta säkert ta sig upp från golvet – steg för steg!

– När du har fallit … Börja då med att successivt känna igenom kroppen så att inget gör ont eller om du ser något blod. Ett adrenalinpåslag gör det svårare att känna om det gör ont vilket gör det viktigt att ta sig tid, förklarar han samtidigt som han lägger sig på golvet för att demonstrera hur man tar sig upp.

Här följer Fredriks checklista på sex punkter:
- Om du ligger på rygg ska du sträva efter att böja upp det ena benet i knä och höft så att foten är i marken. Du vill även lyfta upp armen på samma sida i luften.
- Vik över ben och arm mot motsatt sida och försök vända dig till sidliggande.
- Försök dra undan den undre armen medans du trycker med den övre armen mot golvet. På så vi kan du ta dig till magliggande.
- Ditt mål är nu att ta dig till fyrfota, alltså att du står på knän och händer. Gör detta genom att dra ett knä i taget mot magen. Det kan hjälpa om du pressar dig upp något med armarna så att du fåt utrymma under magen. Du vill sedan krypa till en låg stol eller annan stabil möbel.
- Lägg händerna på möbeln och pressa dig uppåt samtidigt som du försöker få upp ena foten framför dig. Har du inte rörligheten så försök lägga något under det motsatta knät för att förbättra vinkeln.
- Pressa med armarna och det benet med foten i marken så att du kan sätta dig på möbeln framför dig. Om detta ej är möjligt att du flytta en stol så att du även har en bakom dig. Du kan då pressa som beskrivit tidigare i steget men så att du istället kan sätta dig på möbeln bakom dig.

Fredrik Lahti avslutar med något han anser är allra viktigast att tänka på, innan fallet ens har inträffat:
– Kom ihåg att det alltid är bäst att ha ett larm eller mobiltelefon så att du, om du har fallit, kan ligga stadigt och invänta hjälp. Kom också ihåg att det alltid är viktigt att uppsöka vård efter ett fall. Detta även om inget gör ont eller känns konstigt. Lycka till!
// Artikelförfattare: UMLN.SE