Gemensamt för alla större evenemang i sommar är tre skräpregler som började gälla förra året i syfte att minska nedskräpningen och resursanvändningen.
Numera är plastglas förbjudna och det finns också krav på källsortering.
– Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare och utställare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nya skräpregler som gäller sedan 2024
Sedan den 1 januari 2024 gäller nya nationella regler för bland annat festivaler och offentliga evenemang i Sverige, med syftet att minska engångsplast och förbättra avfallshanteringen.
1. Förbud mot plastglas
Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast är förbjudna. Det innebär att de plastglas som tidigare ofta användes för dryck på festivaler och evenemang inte längre får säljas.
2. Flergångsalternativ måste erbjudas
De som serverar mat eller dryck i engångsmuggar eller matlådor – även vid tillfälliga evenemang som festivaler – måste erbjuda besökare möjligheten att välja återanvändbara alternativ.
3. Källsortering är ett krav
Arrangörer av utomhusevenemang är skyldiga att erbjuda källsortering för förpackningsavfall. Det räcker inte med vanliga papperskorgar utan det ska finnas tydligt uppmärkta kärl för exempelvis plast, papper, glas och metall.
Även förbud mot plastkonfetti utomhus
Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill se att plastkonfetti slutar säljas helt.
// Extern skribent: Håll Sverige Rent
________