SENIOR —
Stillasittande bland äldre är inte nödvändigtvis dåligt

FORSKNING OCH VETENSKAP
Ett alltför snävt fokus på att minska äldres stillasittande gör att deras behov av att sitta ner för återhämtning glöms bort.

Bilden av stillasittande behöver nyanseras, menar Joakim Niklasson, vars avhandling i vårdvetenskap sätter de äldres perspektiv i centrum.

Att det är viktigt med fysisk aktivitet genom hela livet är ett välkänt faktum. Men när vi blir äldre ökar också behovet av att vila. Äldres stillasittande är ett relativt outforskat område och rekommendationerna från Världshälsoorganisationen (WHO) är kortfattade.

– Världshälsoorganisationens rekommendationer kan sammanfattas i en mening: var stillasittande så lite som möjligt. De rekommendationerna innebär ett problem när man även adresserar äldre som tenderar att ha ett större behov av vila, säger Joakim Niklasson.

Aktivt liv trots sittande

Doktorsavhandlingen ”Understanding sedentary behavior in older adults” undersöker vilken roll sittandet har i äldres liv. Avhandlingen, som bygger på intervjustudier och kvantitativa mätningar, visar att äldre som spenderar delar av dagen sittande inte nödvändigtvis lever mindre aktiva liv.

– En av mina studier visar att de äldre kan sitta i timmeslånga tillfällen upp till två gånger per dag utan att det påverkar det totala antalet dagliga steg. Med andra ord finns det ingen given motsättning mellan stillasittande och att vara aktiv, säger Joakim Niklasson.

Sittandet bör i vissa fall förstås som välbehövlig vila som grundar sig i medvetna val hos de äldre.

– De val som de äldre tar är inte ogrundade beslut, utan medvetna val grundade i att man känner sin kropps gränser. Detta är viktigt att komma ihåg, säger han.

Vanligt att känna skam

Ett återkommande tema i intervjuerna är att de äldre upplever skuld eller skam inför att vara inaktiva, de gånger kroppen säger emot. Joakim Niklasson efterfrågar en mer nyanserad bild av sittande inom hälso- och sjukvården. Han betonar vikten av att lyssna på den äldre och dennes förståelse för sin kropp, för att hjälpa äldre till ett mer aktivt liv på ett individanpassat sätt.

– Att hävda att stillasittandet är dåligt per definition är ett både felaktigt och i stora drag åldersdiskriminerande sätt att tänka. Oavsett ålder måste man ha möjligheten att inte känna ångest för att man sitter ner, då det kan vara ett nödvändigt behov av vila, säger Joakim Niklasson.

Extern skribent: Linnéuniversitetet

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala