SENIOR —
Djur sprider glädje hos boende på Dalbyhemmet

LIVSKVALITET
Kaniner och höns på innergården och regelbundna besök av hundar och hästar, är numera vanliga inslag i de boendes vardag på Dalbyhemmet.

”Många av våra boende har haft djur hela livet och därför vill vi göra det möjligt att ha djur här också”, säger verksamhetscheferna Andreas Örnevall och Emma Reiterer.

Äldreboendet Dalbyhemmet ligger lantligt beläget söder om Uppsala. Här finns två avdelningar med 19 platser för demensboende och 21 platser för socialpsykiatri. Andreas Örnevall och Emma Reiterer började arbeta som verksamhetschefer på Dalbyhemmet 2023. Tillsammans har de gjort ett gediget arbete för att höja de boendes livskvalitet.

– När vi började 2023 fanns det mycket vi behövde ta tag i. Dalbyhemmet hade fått klagomål inskickade till Ivo och tre lex Sara-anmälningar. Vi såg ett stort behov av att införa tydliga rutiner och höja kompetensen hos personalen, berättar Emma Reiterer.

Tydliga rutiner och tillsvidareanställd personal

2023 var en majoritet av medarbetarna timvikarier.

– Det blir ingen kontinuitet för de boende och det går inte att bedriva god vård och omsorg under de förutsättningarna. Därför har vi jobbat hårt för att ha fast personal i stället och vi har nu vänt siffran till drygt 90 procent tillsvidareanställda, berättar Andreas Örnevall.

Utöver detta har Emma och Andreas bland annat satsat på kompetenshöjning för all personal och förtydligat och förbättrat rutiner kring arbetsuppgifter, hygien, dokumentation, medicinsignering och bemötande. Personal som behövt bättra på sina kunskaper i svenska har fått undervisning av Sfi-lärare.

De har även ökat antalet aktiviteter för de boende. Dalbyhemmet är nu en så kallad träffpunkt för äldre och har en aktivitetsledare som ordnar både individuella och gemensamma aktiviteter varje dag. Till exempel gympa, promenader, tipsrundor, musikfrågesport och brädspel. I juni var det en sommarfest i trädgården och en endagskryssning med smörgåsbord och dans.

Närhet till djur ger guldkant på tillvaron

Att låta djur vara en naturlig del av de boendes vardag är ytterligare en satsning som Andreas Örnevall och Emma Reiterer tidigt bestämde sig för att införa.

– Många av våra boende har bott på landet och har haft djur hela livet. Jag tycker att det är sorgligt att man inte får ha djur bara för att man flyttar in på ett äldreboende. Det är när man blir äldre som man kan behöva djur som mest. Därför ville vi göra det möjligt att ha djur även här, berättar Andreas och Emma fortsätter:

– Djur är lugnande och att använda robotkatter för människor med demenssjukdomar är vanligt, men med vårt lantliga läge ville vi också ha riktiga djur. Djur motiverar de boende att komma ut. Jag brukar ta med min hund på besök och en av våra anställda har en ponny som är en mycket uppskattad besökare.

En höna som sannolikt inte bor på Dalbyhemmet. (Illsustrationsbild: Pixabay)


Men att ha egna djur
på ett äldreboende kräver sina tillstånd och har inneburit en gedigen research.

– Jag har varit i kontakt med åtta olika myndigheter och sökt diverse tillstånd. Både jag och Emma har gått utbildning i djurhållning och lärt oss om hygienkrav, berättar Andreas.

Än så länge har två kaniner och sju kycklingar flyttat in i stora burar på gården.

– Dalbyhemmet är nu en registrerad fjäderfäanläggning och vi kommer att få äta äggen som hönorna värper sen, berättar Andreas.

De har även anställt två djurombud, som vid sidan av arbetet som omvårdnadspersonal, har ett särskilt ansvar för djurhållningen.

– Vi har också två i personalen som är schemalagda varje dag för att mata djuren morgon och kväll. Planen är att vi snart ska adoptera två katter från ett katthem och vi ser också över möjligheterna att arrendera mark där vi kan ha får, säger Emma.

Djur kan dämpa ångest och oro

Men vad tycker då personal och boende om att ha djur på Dalbygården? Jo det verkar vara idel positiva röster bland dem med. Sussie Sörberg, undersköterska och kvalitetssamordnare, har jobbat på Dalbyhemmet sedan 2017.

– Jag tycker att det är fantastiskt med satsningen på djur. Många av våra socialpsykiatriboende har svårt att socialisera med andra människor. Jag har sett att djuren fungerar som ett naturligt ämne att prata om och anförtro sig till.

Sussie ser också många fördelar för de boende på demensavdelningen.

– Att gå ut till kaninerna eller att få besök av en hund eller häst, väcker minnen och gör det lättare för dem att prata. Många med demenssjukdomar känner oro och tar mediciner vid behov mot till exempel ångest. När vi går ut och sitter på innergården, matar kaninerna och tittar på sjön, dämpar det ångest och oro och vi kan ge mindre behovsmediciner, berättar hon.

”Jag blir så lugn av djur”

Anna, som egentligen heter något annat, har bott på Dalbyhemmet i flera år. Hon tycker att den nya satsningen på djur är både spännande och mysig.  

– Alla boenden är positiva till djuren. De gör oss mer sociala och gör att fler vill gå ut på gården. Jag och en boende går ut tillsammans och sitter hos kaninerna. Vi matar dem med maskrosblad och gurka. Jag blir så lugn av djur och vi kan sitta där länge. Jag tycker att det är ett jättebra initiativ med djur och jag längtar efter att hönsen, och särskilt katterna, ska komma. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en vårdhund också, säger hon.

// Extern skribent: Uppsala kommun

_______________

Fler nyheter

SENIOR —
Djur sprider glädje hos boende på Dalbyhemmet