I samarbete med Peab påbörjas nu renoveringen av 124 studentrum i husen på Rackarbergsgatan 10–14 och lokalerna på torget.
Renoveringarna på Rackis har pågått sedan 2019, då det stora arbetet med att modernisera studentrummen påbörjades. Husen, som byggdes mellan 1959 och 1965, var i behov av upprustning. Totalt har hittills 387 korridorsrum renoverats i tidigare etapper. I den här etappen är det 124 rum som får ett lyft – bland annat med egna toaletter och uppfräschade gemensamma ytor.
– Vi ser korridorsboende som en del av ett klimatsmart och socialt hållbart samhälle. Att bo i korridor innebär att man delar på ytor, resurser – och får ett sammanhang. Det är ett alternativ som både är snällt mot klimatet och mot ensamheten, säger Jenny Wikström, fastighetschef på Uppsalahem Studentstaden.
Rackarbergsgatan 10–14, som ligger vid torget på Rackarberget, innehåller utöver bostäder även kommersiella lokaler som nu rustas upp för att skapa ett mer levande och attraktivt torg. I en av lokalerna planeras det för restaurang- eller caféverksamhet, men exakt vilka verksamheter det blir är inte klart än. Arbetet med att hitta rätt hyresgäster för lokalerna har börjat, och intresserade uppmanas att kontakta Uppsalahem. En av lokalerna som ska renoveras är källarlokalen där den omtalade Rackispuben låg mellan 1976 och 1996. Men i den lokalen kommer det inte bli pubverksamhet i framtiden.
– Vi vet att många Uppsalabor känner nostalgi över den gamla Rackispuben. Men nu renoverar vi för att nästa generation studenter ska få skapa sina egna traditioner här i området, säger Jeanette Nilsson Rääf, projektchef för renovering och underhåll på Uppsalahem.
Renoveringen genomförs med fokus på hållbarhet. Installationer byts ut, energiförbrukningen minskas och det som går att återbruka kommer att återbrukas.
– På Peab har vi gedigen erfarenhet av att bygga studentbostäder och vi ser fram emot att nu starta renoveringen av bostäderna på Rackarberget. För att genomföra en så hållbar renovering som möjligt kommer allt som går att återbrukas och bevaras, säger Fredrik Jihammar, regionchef på Peab.
Samtidigt görs även satsningar på mobilitet – färre parkeringsplatser och fler delade lösningar, som cykel- och bilpool, är en del av visionen för ett mer hållbart studentboende.
– En renovering påverkar klimatet, men vi gör det för att bostäderna ska hålla i många år till. Samtidigt bygger vi för framtiden, där hållbarhet handlar om mer än bara material – det handlar också om ekonomi samt att människor ska trivas, mötas och må bra, avslutar fastighetschefen Jenny Wikström.
// Extern skribent: Uppsalahem
LÄS MER I UMLN:
Nybyggda studentbostäder uthyres i Kåbo (mars 2025)
Beslut om nya studentbostäder på Rackarberget (oktober 2018)