NYTT PROJEKT —
Kommunala Skolfastigheter AB utvecklar morgondagens hållbara skolgårdar

BARN OCH UNGA
Hur kan skolors utemiljöer utformas för att hålla längre, bli mer miljövänliga och bättre möta klimatförändringarna?

Ett nystartat hållbarhetsprojekt på Skolfastigheter kommer att undersöka just detta. Målet är sedan att tillämpa kunskaperna i framtida nybyggnationer och vid större renoveringar.

Skolfastigheters hållbarhetsarbete bedrivs på en bred front, både i förvaltning och vid nybyggnation. Det handlar dels om olika klimat- och energisatsningar, dels om olika åtgärder för att skapa trygghet och ekonomisk hållbarhet i fastighetsbeståndet.

Stärka biologisk mångfald – ett viktigt klimatmål

Dagens skolgårdar täcker stora ytor som ofta består av hård asfalt eller grus, snarare än träd och grönytor.

– Projektet kommer utforska hur biologisk mångfald kan stärkas, för att exempelvis bidra till Uppsala kommuns mål om ökad trädtäckning, men också hur vi kan förebygga risker för slitage och skadegörelse på våra skolgårdar. Tillsammans med personal och elever vill vi hitta lösningar på dagens och morgondagens behov, säger Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt och Hållbarhetschef på Skolfastigheter.

Minskad risk för skador – ett högt prioriterat hållbarhetsområde

Inom projektet kommer det att undersökas vilka fler åtgärder som kan vidtas för att minska skador på egendom och samtidigt minimera risker för personskador. Uppsala kommuns skolor och förskolor behöver också anpassas för att bättre klara klimatförändringar, exempelvis kraftig nederbörd vid extremväder.

– Våra skolgårdar fyller många viktiga syften. Först och främst ska de vara trivsamma platser där våra barn och unga tryggt ska kunna vistas på dagarna. Vi behöver även göra medvetna och hållbara materialval, när vi renoverar eller anlägger nya skolgårdar. För att möta ett förändrat klimat är det också viktigt att vi planerar för fler träd och grönska. Det handlar både om att öka skuggningen och bättre ta hand om dagvatten vid större skyfall, säger Skolfastigheters Hållbarhetsansvarig Philip Näslund.

Hållbara skolgårdar – ett projekt som stakar ut vägen för framtiden

Skolfastigheter har beviljats ett kommunalt bidrag för att se över hur skolors utemiljöer kan utvecklas mer hållbart.

– Bidraget möjliggör en studie inom ramen för vårt projekt Hållbara Skolgårdar. Vi har valt att kalla den ”Pop up-gården”, vilket kommer att vara en testarena, där vi kan utvärdera olika nya tekniker och metoder för att skapa mer hållbara skolgårdar. De lärdomar vi drar från studien kommer sedan användas när vi i framtiden renoverar eller bygger nya skolgårdar, berättar Anna Engman, Projektansvarig på Skolfastigheter.

Projektet Hållbara skolgårdar omfattar i första hand utemiljöer till Skolfastigheters grundskolor. Just nu befinner sig projektet i en förstudiefas och förväntas pågå under 2025.

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala