NATUR —
Tydligare bild av strandskyddet i länet och landet

SVERIGE
Länsstyrelserna har på uppdrag av regeringen tagit fram och sammanställt underlag om vilka områden i Sverige som omfattas av strandskydd, i samverkan med Lantmäteriet och Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen i Uppsala län har samordnat länsstyrelsernas arbete och i dagarna lämnat in rapporten till regeringen.

I maj 2022 gav regeringen i uppdrag till länsstyrelserna att tillsammans med Naturvårdsverket och Lantmäteriet skapa en digital redovisning av vilka områden i landet som omfattas av strandskydd. Bakgrunden är att det saknats enkelt åtkomlig digital information om var strandskydd gäller i olika delar av landet.

Länsstyrelsen Uppsala län har samordnat länsstyrelsernas arbete med det nationella uppdraget och lämnat in rapporten till regeringen 19 december. I uppdraget ingick att redovisa strandskyddets utbredning i den Nationella geodataplattformen (NGP) som Lantmäteriet är samordnare för. NGP är den portal där data som behövs i samhällsbyggnadsprocessen samlas och tillhandahålls.

– Utmaningen har varit att hitta en form för hur digitaliseringen ska gå till, speciellt när det handlar om data som rör sig när stränderna förändras. Resultatet som redovisas i rapporten är ett viktigt steg på vägen, säger länsråd Cecilia Magnusson på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Stöd för landets kommuner

Den digitala redovisningen av strandskyddet kommer på sikt att bli ett stöd för kommunerna och lantmäterimyndigheterna inför beslut, och det kan också ha ett värde för exploatörer och fastighetsägare i strandnära områden som en vägledning. Informationen som tillgängliggörs i den Nationella geodataplattformen har dock ingen juridisk verkan.

– Underlaget är inte så exakt, det kan finnas skillnader på många meter. Legaliteten kring strandskyddet ligger i de enskilda besluten som länsstyrelserna har fattat från 1975 och framåt, säger Märta Alsén som är planhandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

 

Lantmäteriet skapar e-tjänst

En del arbete återstår innan allmänhet och olika intressenter kan ta del av hur strandskyddets utbredning ser ut i landet. Målet är att den nationella specifikationen för strandskydd ska vara fastställd och beslutad av Lantmäteriet under första kvartalet 2025. När specifikationen är beslutad kommer alla länsstyrelser att kunna redovisa datamängden på samma sätt i den Nationella geodataplattformen.

– Det blir en typ av kvalitetsstämpel. Lantmäteriet arbetar med att ta fram en e-tjänst, och dessutom kan kommunerna ladda hem data och lägga det i sina egna underlag, säger Märta Alsén.

Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala