LITTERATUR —
Litteraturfestival med författarskap från olika kultursfärer

KULTUR
Poesin, prosan och folkrätten står i fokus på den åttonde upplagan av Uppsala Internationella Litteraturfestival 27–29 mars.

Uppsala kommun är partner till festivalen, där svenska författarskap med stark integritet möter internationella stjärnor från kulturnationen Nigeria. Allt under konstnärlig ledning av Kholod Saghir.

Uppsala Internationella Litteraturfestival pågår 27–29 mars, med program bland annat på Stadsbiblioteket, Reginateatern och Uppsala konstmuseum. Festivalen inleds 27 mars på Humanistiska teatern på Uppsala universitet med ett samtal mellan Göran Rosenberg och Kenneth Hermele på temat Ett förlorat land och Judisk hämnd.

Invigningskväll på Uppsala konstmuseum 27 mars

På Uppsala konstmuseum invigs festivalen med mat, mingel, poesi och sång. Invigningstalar gör Lola Shoneyin, hyllad nigeriansk poet och författare och grundare av den största litteraturfestivalen i Afrika. Lola Shoneyin har med sitt poetiska och träffsäkra språk uttalat sig om mönstret av militärkupper på den afrikanska kontinenten. Författaren debuterade 2010 med romanen The Secret Lives of Baba Segi´s Wives.

– Vi introducerar författare som är stora i Nigeria, men som vi missat att översätta. Skickliga, mångfacetterade prosaister och provokatörer som tar sig an tabubelagda ämnen, säger Kholod Saghir, konstnärlig ledare för festivalen.

Johannes Anyuru läser ur Fady Joudahs diktsamling […], som han översatt med Athena Farrokhzad. Dikterna har skrivits under invasionen i Gaza och spänner mellan humor och sorg och gestaltar ”utplåningens tid”.

Kholod Saghir är konstnärlig ledare för litteraturfestivalen.

Poesi och folkrätt på Reginateatern 28 mars

På Reginateatern 28 mars samtalar Johannes Anyuru med Göran Rosenberg, som är aktiv i debatten och har skrivit flera verk om staten Israel. I skriften Faktan har Johannes Anyuru försökt råda bot på det postfaktiska tillstånd som sägs råda i frågan om Israels krigföring på Gazaremsan. 
På Reginateatern läser också Logan February utvalda dikter och samtalar med poeten Hanna Rajs om diktkonsten och hbtq-rättigheter i Nigeria. Logan February var den yngste litteraturpristagaren någonsin i pristävlingen Future Awards Africa och hade 21 år gammal gett ut tre diktsamlingar på tre år.

Litterära doldisar och konflikthärdar på Stadsbiblioteket 29 mars 

Lolá Akínmádé Åkerström är internationellt känd, men fortfarande okänd i Sverige trots att hon bor i Stockholm. I In Every Mirror She’s Black och Everything Is Not Enough skildrar hon vad det innebär att vara svart kvinna i en vit majoritet i Europa, genom flera olika kvinnors livsöden. Det gör hon i samtal med journalisten Lawen Mohtadi.

Ingrid Elam samtalar med Abubakar Ibrahim, som har beskrivits som ett litterärt framtidslöfte för hela Afrika. I en reportagebok skildrar han konflikter och kvinnors öden i skuggan av terrorgruppen Boko Haram. Uppmärksammas gör också Viktoria Amelinas postuma och ofullbordade dagbok om krigets fasor i Ukraina. Viktoria Amelina dödades i en rysk missilattack.

Läs hela programmet på www.uppsalalittfest.org

 

________

// Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

Fler nyheter

TRAFIK —
Sveriges vägar blir bättre – men stora regionala skillnader