LÄNSSTYRELSEN —
Ger fördjupat stöd till kommunernas brottsförebyggande arbete

SAMHÄLLE
Samverkan, praktiknära utbildningar och erfarenhetsutbyten kan hjälpa kommuner att systematiskt förebygga brott.

Det visar länsstyrelsernas gemensamma slutredovisning av ett regeringsuppdrag som syftar till att fördjupa stödet till kommunerna. Slutredovisningen som lämnats till regeringen 3 april sker mot bakgrund av den nya lagstiftningen (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete.

 

Uppdraget som inleddes 2023 har utförts parallellt av länsstyrelserna och Brottsförebyggande rådet (Brå). Slutrapporten beskriver både gemensamma åtgärder och insatser utförda av respektive länsstyrelse.

– Den nya lagstiftningen ställer tydliga krav på kommuner att bedriva ett systematiskt och kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. För att möta dessa krav har länsstyrelserna och Brå arbetat i nära samverkan och erbjudit ett praktiknära stöd, anpassat efter kommunernas specifika behov, säger nationella samordnaren Malin Wiktoreng.

Bred samverkan

Inom ramen för uppdraget har länsstyrelserna genomfört en rad utbildningsinsatser för kommunernas tjänstepersoner samt förvaltnings- och politiska ledningar. Erfarenhetsutbyten mellan kommuner, både inom och över länsgränser, har bidragit till att sprida kunskap och stärka det lokala brottsförebyggande arbetet. Genom kontinuerliga nätverksträffar för kommunala samordnare och kommunpoliser har länsstyrelserna dessutom erbjudit stöd kring specifika metoder och arbetssätt.

– Vi ser att det varit särskilt värdefullt när kommuner med liknande utmaningar kunnat dela erfarenheter och lärdomar, säger Rickard Silva som är företrädare för länsstyrelsernas nationella samordning.

Fokus på lokala behov

En av framgångsfaktorerna i arbetet är hur stödet utformats i dialog med varje kommuns unika förutsättningar. Länsstyrelserna har därigenom fått en närmare kontakt med kommunledningarna och kunnat identifiera lokala behov och utmaningar på ett djupare plan.

Under uppdragets gång har länsstyrelserna också fördjupat sin förståelse för flera komplexa brottsproblem, bland annat välfärdsbrottslighet, demokratihotande brott, bedrägerier, penningtvätt, miljö- och livsmedelsbrott samt våld i nära relationer.

– Rapporten visar att det regionala stödet betyder mycket för att kommunerna ska klara av att uppfylla de krav som ställs i den nya lagstiftningen. Vi fortsätter ge behovsanpassat stöd till den lokala nivån och finns här för att stödja kommunernas brottsförebyggande arbete, säger Anton Fahlgren som är handläggare vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Vägen framåt

Länsstyrelserna fortsätter nu arbetet genom fortsatt samverkan, fler utbildningsinsatser och nätverksforum för att långsiktigt stärka det brottsförebyggande arbetet.

// Extern skribent: Länsstyrelsen Uppsala län

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

UPPSALA KOMMUN —
Initiativ till vänortsavtal med ukrainska Lviv taget