Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall.
Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
– Vi är glada över att nu kunna erbjuda denna nya och innovativa behandling för urinrörsförträngning på urologmottagningen. Behandlingen, känd som Optilume, är ett alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp och ger ett effektivt sätt att hantera denna komplexa och ofta återkommande åkomma. Det är en lovande behandling för patienter med återkommande uretrastrikturer som söker en effektiv och mindre invasiv lösning, säger Pontus Röbeck (främre redan till vänster på bilden). Han är specialistläkare inom urologi på Akademiska sjukhuset.
Han berättar att tre patienter behandlats framgångsrikt med denna metod sedan den 28 april och att verksamheten ser fram emot att kunna erbjuda den till fler patienter framöver.

Urinrörsförträngning (uretrastriktur) är en åkomma där urinröret blir förträngt, vilket kan orsaka svårigheter vid urinering och ibland leda till infektioner eller njurproblem. Förträngningen kan uppstå till följd av skador, infektioner, inflammationer eller tidigare kirurgiska ingrepp.
Vid Optilume-behandling används en ballongkateter som vidgar urinrörsförträngningar samtidigt som den frisläpper ett cystostatikaläkemedel i urinröret, vilket minskar risken för återfall av förträngningen. Behandlingen utförs på urologmottagningen och görs under gelbedövning i urinröret.
– Det är en minimalt invasiv behandling som också är tidsbesparande både för vården och patienten genom att patienterna kan gå hem samma dag. Behandlingen innebär en kortare återhämtningstid jämfört med traditionell kirurgi. Patienterna skulle annars vara aktuella för större operationer på urinröret, så kallad uretraplastik. Det är en operationsmetod som kräver betydande resurser och normalt 2–3 vårddygn, framhåller Pontus Röbeck.