I fyra av fem åldersgrupper ligger länet på första plats och för treåringar näst bäst i landet.
Totalt är 84,1 procent av barnen som går hos Folktandvården kariesfria, att jämföra med rikssnittet på 80 procent. Socialstyrelsens rapport visar hur stor andel barn som är fria från karies, lagningar eller utdragna permanenta tänder med måttet (DFT=0). Statistiken omfattar både offentlig och privat tandvård.
– Att barnen i vårt län generellt har så god tandhälsa är inte en tillfällighet. Det speglar en stark offentlig tandvård med rätt förutsättningar att arbeta brett och långsiktigt, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i vårdstyrelsen.
Uppsala län ligger i topp i åldersgrupperna 6, 12, 19 och 23 år. För treåringar är länet näst bäst i landet. I Region Uppsala är 92 procent av länets alla barn revisionspatienter hos Folktandvården.
– Det är mycket glädjande, men ingen slump. Vi ser effekten av ett konsekvent folkhälsoarbete som börjar tidigt och samverkar med både vårdnadshavare och samhällsaktörer, säger Anna-Cari Lindh, cheftandläkare i Region Uppsala.
Samtidigt varierar resultaten stort mellan olika geografiska områden: Örsundsbro har 91,5 procent kariesfria barn, medan Gottsunda ligger på 74,5 procent. Men av samtliga kliniker är det endast två som ligger under rikssnittet.
– Även om de flesta barn har friska tänder så är munhälsan inte jämlik. Att vi ser så stora skillnader inom ett och samma län visar att ojämlikhet i hälsa börjar tidigt. Därför behöver vi fortsätta att hålla i vårt arbete och stärka samverkan med fler samhällsaktörer, säger Kristin Markman, munhälsosamordnare för barn och unga i Region Uppsala.
Enligt Anna-Cari Lindh är de höga siffrorna ett resultat av tidiga insatser och systematisk uppföljning. Exempel på insatser:
- Hälsosamtal för alla tvååringar
- Kallar till revisionsundersökningar enligt individuell riskgruppering
- Samverkan med BVC, familjecentraler och skolor
- Tandborstning i förskolor i områden med hög kariesförekomst
- Fluoridlackningar och/eller fluoridsköljningar i områden med högre kariesförekomst
- Förstärkt profylax för barn i riskgrupp
- Rådgivande samtal med vårdnadshavare till barn i riskgrupp
Att Örsundsbro når toppresultat trots låg fluoridhalt i dricksvattnet visar att många faktorer påverkar munhälsan.
– Det är när strukturerade insatser, kunskap och vardagsrutiner i hemmet hänger ihop som munhälsa förbättras över tid, avslutar Anna-Cari Lindh.
// Extern skribent: Region Uppsala
__________