KROPP & HÄLSA —
Om hopp, mod och tröst i samband med suicidpreventiva dagen

| PSYKISK HÄLSA / MÅENDE |
Uppsala kommun uppmärksammar suicidpreventiva dagen 10 september med flera aktiviteter på själva dagen och under den aktuella veckan.

Uppsala kommun uppmärksammar suicidpreventiva dagen 2024 med flera aktiviteter under hela den aktuella veckan. Ett öppenhjärtigt samtal med författarna tillika mor och dotter Frida och Tilda Boisen, en tröstande konstvandring och en ljusmanifestation är några exempel.

Att förhindra självmord är en viktig del av arbetet med psykisk hälsa. Den delen av arbetet kallas suicidprevention. Uppsala kommun arbetar för att öka kunskapen om suicidprevention. Varje år i anslutning till suicidpreventiva dagen 10 september arrangerar vi olika aktiviteter för att lyfta frågorna till alla invånare.

Frida och Tilda Boisen och Katarina Tingström.

En kväll om hopp och mod
– att leva med psykisk ohälsa och suicidtankar och hur det kan bli bättre

  • När: 9 september, 18.00–20.00
  • Var: Uppsala Konsert och Kongress, Sal B

Frida Boisen är journalisten och programledaren som tillsammans med sin dotter Tilda Boisen har skrivit böcker och driver podcasten Berätta alltid det här. Under kvällen berättar de om en svår och mörk tid tillsammans, en tid som allt för många familjer känner igen sig i. De berättar öppet och modigt om vad som kan hända när en tonåring mår dåligt psykiskt och det inte finns hjälp att få. Om föräldrar som kämpar men som inte når fram. De berättar framför allt om vägen ut och om kärlek, ork och hopp.

Katarina Tingström är präst, legitimerad psykoterapeut och författare. Hon har en gedigen erfarenhet av att arbeta med samtal och att möta både enskilda, familjer och arbetsplatser i kris. Under kvällen tar vi del av hennes perspektiv från sitt arbete där hon ofta möter personer som ställs inför svåra frågor kring liv och död.

Boka din kostnadsfria plats till En kväll om hopp och mod. (Länk)

Arrangörer: Region Uppsala och Uppsala läns kommuner i samarbete med Uppsala Konsert och Kongress.

_______

Tröstespår: För dig som är ung i sorg

Den 10 september släpps en ny konstpromenad i appen Uppsala konst och kulturarv. Det handlar om sorg och tröst när livet känns tungt – du är inte ensam. Du kan gå promenaden på plats via kartan i appen, eller titta och lyssna på de olika stoppen i din telefon där det passar dig. 

Författare Mia Öström har skrivit texterna som är inlästa av skådespelaren Elisabeth Wernesjö.

Ladda ned appen Uppsala konst och kulturarv. 

Ansvarig utgivare för appen: Enheten för offentlig konst, Uppsala kommun

_______

Marianne Lindberg de Geer besöker Mallas sal den 10 september.

Marianne Lindberg de Geer – På riktigt

  • När: 10 september, 18.00–19.00
  • Var: Stadsbiblioteket, Mallas sal

Vi matas av olika berättelser dagligen, men vem skriver din berättelse? När blir vi på riktigt? Den kreativa mångsysslaren Marianne har i ett antal böcker skrivit ner sina tankar, dagligen. Med utgångspunkt från Mariannes senaste bok På riktigt kommer hon och Kerstin Dillmar, författare och präst, i ett samtal undersöka det kreativa skapandet som en kraft för att ta sig igenom livets svackor. Den 10 september är även suicidpreventiva dagen och vi vill därför bjuda in till tankar om det existentiella, livet, varat. Samtalet är en del av serien På spaning efter själen.

Fri entré och ingen förbokning. Begränsat antal platser.

Arrangörer: Bibliotek Uppsala, S:t Lukas psykoterapimottagning och Uppsala Domkyrka.

_______

På spaning efter själen

Sverige är enligt alla internationella undersökningar ett av världens bästa länder att leva i. Men materiell välfärd och livsmening går inte nödvändigtvis hand i hand. Om det vittnar ökande psykisk ohälsa och meningsfattigdom. Under rubriken På spaning efter själen närmar vi oss samtidens existentiella kriser genom olika föreläsningar och fördjupande samtal.

Se tidigare inspelningar i serien På spaning efter själen. 

_______

Ljusmanifestation och fotoutställning på Kulturnatten

  • När: 14 september, 17.00–23.00
  • Var: Riddartorget i Uppsala (en del av Kulturnatten)

Varje år tar cirka 1 500 människor sitt liv i Sverige. Under Kulturnatten tänder vi ett ljus för varje person vi förlorade i suicid under 2023. På en storbildsskärm visas också fotoutställningen Sista fotot med bidrag från efterlevande. Informationsbord och representanter från de olika arrangörerna finns på plats.

Arrangörer: Uppsala kommun i samverkan med SPES Uppsala, Suicide Zero, Hjärnkoll Uppsala, Svenska kyrkan och Region Uppsala.

_______

Det finns hjälp och stöd!

Du som mår dåligt och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska inte hålla det för dig själv. Du behöver söka hjälp. Prata med någon som du har förtroende för, kontakta en stödjour eller sök hjälp i vården. Det är vanligt med självmordstankar – och det finns hjälp att få.

Till dig som har självmordstankar – 1177 Vårdguiden.   
Hur du kan hjälpa en person som har självmordstankar – 1177 Vårdguiden.   

Ring genast 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du mår väldigt dåligt eller har svårt att stå emot dina tankar på att ta ditt liv.

 

Extern skribent: Uppsala kommun | 2024-08-20

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala