Det är stor skillnad i jämförelser med vanliga kaffebryggare med pappersfilter, som filtrerar bort det mesta av ämnena. Det visar en ny studie ledd från Uppsala universitet, i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Studien publiceras i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe. Vi tolkar det som att filterprocessen är avgörande för förekomsten av de här kolesterolhöjande ämnena i kaffet. Uppenbarligen lyckas inte alla kaffeautomater filtrera bort dem. Men problemet varierar mellan olika sorters kaffeautomater och koncentrationerna har också haft stora variationer mellan mättillfällen, säger David Iggman, forskare vid Uppsala universitet, som har lett studien.

Pappersfilter mest effektivt
Att kokkaffe innehåller höga halter av de kraftigt kolesterolhöjande ämnena diterpenerna cafestol och kahweol är redan känt. Det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna, där rådet är att dra ner eller avstå från att dricka kokkaffe. En vanlig kaffebryggare, som har ett pappersfilter, lyckas däremot nästan fullständigt filtrera bort de kolesterolhöjande ämnena.
Hittills har det inte undersökts i vilken utsträckning som kaffemaskiner, som finns i offentliga miljöer, filtrerar bort dessa ämnen. I studien har forskarna undersökt fjorton kaffemaskiner i fikarum på olika arbetsplatser. Kaffet har varit fem vanliga fabrikat färdigmalet kaffe. De har tagit kaffeprover från maskinerna vid flera olika tillfällen och analyserat innehållet. Det var stor skillnad mellan maskinerna när det gäller nivåerna av cafestol och kahweol, men nivåerna kunde också skilja mellan olika provtillfällen.

Kan öka risk för hjärt-kärlsjukdom
Den vanligaste typen av kaffemaskin, i studien kallad bryggmaskin, är den som producerade kaffe med högsta koncentration av diterpener. I jämförande analyser har forskarna undersökt perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg. Kokkaffet innehöll de högsta nivåerna diterpener per kopp. Vissa espressoprover innehöll också höga nivåer, men med stor variation.
– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet, avslutar David Iggman.
// Extern skribent: Uppsala universitet