Men det gäller att vara försiktig även med ”vanlig” receptfri medicin. Här är fem tips som hjälper dig att undvika de vanligaste misstagen och använda medicinen på bästa sätt.
1. Läs bipacksedeln
Har du någonsin slängt bipacksedeln utan att ens läsa den? Då är det dags att ändra på det. I bipacksedeln hittar du viktig information om ditt läkemedel: hur mycket du ska ta, hur ofta och vad du ska undvika när du tar medicinen. Läs igenom bipacksedeln innan du använder medicinen och tveka inte att rådgöra med apotekspersonalen om du har frågor vid receptfri användning.
2. Håll dig till rekommenderad dos
Funderar du på att ta en extra dos nässprej eller dubbla värktabletter för att bli av med nästäppan eller huvudvärken? Gör inget som du inte är säker på. När det gäller läkemedel är det viktigt att du följer anvisningarna. Att ta för mycket eller för lite kan påverka effekten eller göra att du får biverkningar.
3. Kombinera inte läkemedel utan att dubbelkolla
Vissa läkemedel fungerar inte så bra tillsammans. De kan påverka varandra och öka risken att du får biverkningar. Samma sak gäller faktiskt kosttillskott som också kan vara olämpliga att kombinera med mediciner. Ta för vana att informera din läkare eller prata med apotekspersonalen om du tar flera läkemedel eller kosttillskott.
4. Förvara läkemedel rätt och säkert
Se till att förvara hemmets mediciner på ett säkert ställe, så att inga barn eller ungdomar kan komma åt dem. Det flesta mediciner ska förvaras på en torr plats i rumstemperatur. Ditt medicinskåp bör inte vara en olåst låda i köket eller en hylla i hallen. Även receptfria mediciner kan orsaka skador om de används på fel sätt.
5. Släng gamla läkemedel på rätt sätt
Att kasta läkemedel i soporna eller spola ner dem i toaletten är aldrig okej. Det kan skada miljön och våra vattendrag. Ta med dina gamla eller oanvända läkemedel till apoteket nästa gång du har vägarna förbi. Och kom ihåg att lägga dem i en genomskinlig påse, då blir personalen glad.
Kom ihåg att förkylningar oftast går över av sig själva. Läkemedel kan lindra symtomen, men oftast är vila, vätska och tålamod minst lika viktigt. Lyssna på din kropp och försök att ge den tid att återhämta sig. |
Extern skribent: Läkemedelsverket