KOMMUNALT —
Större flexibilitet när hemtjänsten ändrar arbetssätt

HEMVÅRD
Hemtjänsten inför ramtid, ett mer flexibelt arbetssätt där personalen tillsammans med den som får hjälp, kan styra mer över tiden.

”Jag har slutat titta på klockan och de jag hjälper säger att det är så här hemtjänsten ska fungera”, säger undersköterskan Fadime Mavi.

Många Uppsalabor behöver hemtjänst för att klara sin vardag. En biståndshandläggare bedömer en persons behov av hjälp och beslutar om hjälpinsatser som till exempel hjälp att duscha, städa, tvätta och gå promenader. Hemtjänsten i Sverige använder ofta minutstyrning, vilket betyder att varje hjälpinsats får ta en viss tid, till exempel 60 minuter i veckan för att duscha. Hemtjänsten avsätter då en dag och ett klockslag för den hjälpen.

Från minutstyrt till ramtid

Ramtid är ett mer flexibelt arbetssätt där man låter hemtjänstpersonalen och den som får hjälp, styra mer över hjälpen. Under 2025 ska alla hemtjänstenheter i Uppsala kommun gå över till ramtid. Svartbäcken hemvård var först med att testa det nya arbetssättet.

– Vi började med ramtid 2022, när vi deltog i projektet ”Minskad minutstyrning i hemtjänsten”. Vi har fortfarande tidsbestämda insatser, men har nu en gummibandseffekt där vi tillsammans med dem vi hjälper, lättare kan styra över när och hur vi ska ge hjälpen, berättar Elin Sandberg (t.h. på bilden), verksamhetschef på Svartbäcken hemvård.

Mer flexibilitet och större frihet

Fadime Mavi (t.v. på bilden), är undersköterska på Svartbäcken hemvård och har varit med sedan de började med ramtid.

– Nu när vi har ramtid kan vi i personalen vara mycket mer flexibla och planera och ändra schemat utifrån de boendes behov på ett bättre sätt. Vi kan till exempel byta plats på två insatser som dusch och städning under en vecka, utifrån den boendes dagsform och önskemål, berättar Fadime.

Mindre personalteam skapar trygghet och ger tid över för samtal
Utöver ramtid har Svartbäcken hemvård också infört mindre personalteam som jobbar i ett begränsat geografiskt område och har 5–6 personer som de hjälper. För dem som får hjälp innebär det att de får träffa samma personal under en vecka.

– Vi har även kopplat vikarier till teamen, så de boende känner också igen vikarierna. Vi ser att de som får hjälp träffar betydligt färre personal i sin vardag med det här arbetssättet, säger Elin Sandberg.

Skapar relationer och trygghet och minskar stressen

Fadime Mavi ser många fördelar med att arbeta så här.

– Tidigare kände jag att jag inte räckte till. Nu när jag har färre personer jag hjälper har vi byggt upp en relation och jag vet jag precis hur de vill ha det och vad jag ska hjälpa dem med. När jag har samma personer som jag hjälper behöver jag inte lägga tid på att leta efter rätt kopp eller fråga var strumporna finns, säger hon och fortsätter.

– I stället får jag tid över till trygghetsskapande arbete, att sitta ner och prata och göra det lilla extra som de jag hjälper önskar. Till exempel spela Yatzy en stund och göra övningar till ”Hemmagympa med Sofia” på TV.

Ser ni bara fördelar med att jobba så här?

– Som chef ser jag en nackdel med att vi har kvar ersättning för utförd tid. Vi är alltså fortfarande tidsstyrda när det gäller hur lång tid hjälpinsatserna får ta. Men känslan är ändå att vi är mindre tidsstyrda och att vi tillsammans med dem vi hjälper kan styra mer kring när och hur vi ger hjälp, säger Elin Sandberg och får medhåll från Fadime Mavi.

– Att jobba så här minskar stress och oro hos dem vi hjälper. Jag har också fått bättre kontakt med anhöriga. Med det här arbetssättet kan jag bygga relationer och hjälpinsatserna tar därför mindre tid och jag har slutat titta på klockan. De jag hjälper säger att ”det är så här hemtjänsten ska fungera”. Nu känner jag att jag gör skillnad på riktigt, avslutar Fadime.

FAKTA: Ramtid i hemtjänsten

  • Ramtid är ett mer flexibelt arbetssätt än minutstyrning.
  • Ramtid innebär att hemtjänstpersonalen tillsammans med dem de hjälper, kan styra mer över när och hur hemtjänsten ska ge hjälpen.
  • Syftet med ramtid är att ge personalen bättre arbetsmiljö och att höja kvaliteten på hjälpen hemtjänsten ger.
  • Att införa ramtid i hemtjänsten i Uppsala kommun har skett gradvis de senaste åren och alla hemtjänstenheter ska gå över till ramtid under 2025.
 
// Extern skribent: Uppsala kommun

LÄS ÄVEN:
Ny modell för hemtjänst och hemsjukvård föreslås
(publ. 1 april 2025)

Fler nyheter

KOMMUNALT —
Större flexibilitet när hemtjänsten ändrar arbetssätt