KLIMAT & MILJÖ —
Nya hållbarhetslöften ska öka takten i miljöarbetet

NY SATSNING
Kommuner, företag och organisationer har tecknat hållbarhetslöften med länsstyrelsen på Uppsala slott.

I år handlar nya löften om ekosystem och biologisk mångfald. Målet är att öka takten i miljöarbetet och att förbättra miljötillståndet i Uppsala län.

 

Sveriges miljöpolitik handlar om att skapa ett hållbart samhälle utan utsläpp och farliga ämnen, med hänsyn till människor, djur och natur. Inom ramen för Färdplan för ett hållbart län anordnade länsstyrelsen den 22 november en löftesceremoni på slottet. Ett tjugotal aktörer medverkade och hållbarhetslöftena signerades tillsammans med landshövdingen. Färdplan för ett hållbart län är Uppsala läns gemensamma arbete och går ut på att stärka miljö- och klimatarbetet.

– Vi är glada att intresset från kommuner och andra viktiga aktörer är stort. Löftena fungerar som en vägledning för att bland annat minska negativ miljöpåverkan och förbättra förhållanden som rör biologisk mångfald. I grunden handlar det om att främja en långsiktig ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i Uppsala län, säger landshövding Stefan Attefall.

Arbetet med hållbarhetslöften är helt frivilligt. Varje år samlas aktörerna vid ett par tillfällen för att ta del av inspirationsföreläsningar, dela med sig av erfarenheter eller för att få stöd och råd vid behov. Insatserna följs upp årligen och bidrar till länets miljömålsuppföljning.

Fyra regionala program

I år handlar hållbarhetslöften inom det uppdaterade åtgärdsprogrammet för ekosystem och biologisk mångfald. Programperioden sträcker sig från 2024 till 2028, och totalt har 21 aktörer tecknat hållbarhetslöften inom det nya programmet.

– Vi kan konstatera att både stora och små aktörer har tecknat hållbarhetslöften, från enstaka löften till 60 hållbarhetslöften i något fall, säger Erik Sjödin som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Sammanlagt tecknas löften om 271 aktiviteter. En populär aktivitet som många aktörer valt är ”åtgärder i praktiken: insatser, skötsel och restaurering”.

– Många vill också öka kunskapen om biologisk mångfald och integrera det genom utbildningsinsatser om hållbar utveckling, säger naturvårdshandläggare Anna-Karin Roos på länsstyrelsen.

Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län

 

 

 

 

 
 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala