JUBILAREN —
Globalen firar 40 år

Ursprungligen publicerad i UMLN nr. 3 -2024:
Undrar du vart Globalen tog vägen?

Butiken med den underbara doften, den som från början låg på hörnet mellan Sankt Olofsgatan och Övre Slottsgatan, sedan i Kyrkans hus på Sysslomansgatan, presentbutiken där det är lätt att hitta något till ”den som redan har allt”.

Var inte orolig! Fair Trade Shop Globalen finns kvar och ligger nu på Kungsängsgatan mellan Bangårdsgatan och Vretgränd med en mycket större och mer innehållsrik butik. Granne med Myrorna fram tills nu (Myrorna har flyttat till Vaksalagatan). Globalen fyller 40 i november, en aktningsvärd ålder för en butik nu för tiden. Globalen har kämpat sig genom kriser, var snubblande nära att läggas ner ett tag, och är just nu Sveriges största Fair Trade Shop.

 

Interiör från 40-årsjubilerande Fairtradebutiken Globalen.
(Foto: Maria Wold Troell)

 

Vad är en Fair Trade Shop?

Tillsammans med några andra svenska så kallade världsbutiker försökte sig Globalen på koncept ”Fair Trade Shop” 2012 med särskild profil, grönt och vitt, ny logga, vit inredning. Detta för att höja försäljningen som hade gått trögt länge. (Loggan används fortfarande). Det gick sådär trots att tiderna var goda. Mycket fler exotiska produkter med lägre priser kom ut i affärerna under det väldiga ekonomiska uppsvinget och många kunder är priskänsliga.

Hur fungerar Fairtrade?

Fairtrade är alltså inget för dem som bara jagar priser. För priserna är inte låga. Själva idén med Fairtrade är att de som producerar varorna ska ha en skälig inkomst och en bra arbetsmiljö. Bönder som odlar kakao i Afrika eller hantverkare i Latinamerika har också familjer som behöver äta sig mätta, barn som ska gå i skolan, hus som ska underhållas, de behöver kunna planera sina liv precis som vi. Ha tid att göra hållbart hantverk och livsmedel med hög kvalitet och slippa utsättas för dålig arbetsmiljö. Produktionen granskas fortlöpande av oberoende kontrollanter. Alltså ingen självkontroll som man kan ta lätt på. Den mesta produktionen sker i kooperativ som kan utvecklas och skapa allt bättre levnadsvillkor. De flesta producenterna finns i Afrika, Latinamerika och Sydostasien.

Skäliga löner, schyssta kontrakt, ingen rovdrift. Det innebär förstås mycket högre inköpspriser. För att kunna hålla rimliga försäljningspriser är påslaget väldigt lågt jämfört med vanlig handel. Få led i leverantörskedjan och en stor del ideellt arbete är metoden.

 

Bertil Högberg kan definitivt kallas ”Mr. Fairtrade”.
(Foto: Maria Wold Troell)

 

”Mr. Fairtrade”

Bertil Högberg har varit med nästan från början och jobbar stenhårt för att utveckla och marknadsföra Globalen och Fairtrade. Helt ideellt. Han berättar stolt att Uppsala blivit årets Fair Trade City för andra gången. Det innebär att kommunen och även andra organisationer i Uppsala upphandlar Fairtrade-produkter där det är möjligt. Och Globalen är nu den största Fair Trade-butiken i Sverige sedan den har gått om Klotet i Lund.

På min fråga hur det går för Fairtrade numera berättar han att konsumenterna blir förvirrade av den rika floran av märkningar som alla påskiner omsorg om miljön. Men jämfört med andra länder handlas det mycket Fairtrade-produkter i Sverige, också i våra stora livsmedelskedjor. Fairtrade är en kvalitetsstämpel.

Globalen säljer mycket choklad, kaffe och te. Det gamla Africafet säljs fortfarande. Glädjande nog har skyddstullarna vid import av förädlade varor sänkts efter starka påtryckningar. Jag köper två kakor mörk choklad tillverkade i Ghana, och de smakar utmärkt. 

Om det stundade jubileet: ”Planeringen är inte klar än, men lördagen den 9 november kommer Globalen att ha öppet länge och bjuda på och informera om sina produkter och ha fina erbjudanden. Alla ideellt arbetande genom tiderna ska få en fest.”

Veteranen Lisa White

Lisa är utbildad farmaceut från USA som flyttat till Sverige. När hon startade som volontär 2001 var hon sjukskriven men blev anställd med lönebidrag, och det har hon varit sedan dess. Eftersom nästan alla som arbetar i Globalen är volontärer med en ganska stor omsättning, fyller Lisa den viktiga rollen att vara den som ”kan allt”, den alla frågar om vad som helst och får rätt svar. Globalen har väldigt många produkter i små serier, vilket ger mycket arbete med märkning och inmatning i kassasystemet och kontroll av utgångsdatum.

 

Amerikanska Lisa White har bäst koll på butikens sortiment efter många års erfarenhet.
(Foto: Maria Wold Troell)

 

Lisa berättar att butiken förändrats enormt mycket sedan hon började. I början handlade kunderna för att de tyckte synd om producenterna, nu för att produkterna är så bra. Volontärerna är motiverade, får utbildning och är skickliga numera. Men Lisa tycker att de är så stressade. Ska hinna med en massa annat samtidigt, som många andra i dagens samhälle.

– Att arbeta på en så här liten arbetsplats är både trevligt och påfrestande, man lever som i en familj. Konflikter förekommer förstås. Klarar man inte att svälja förtreten får man jobba någon annanstans. 

Lisa är pensionär sedan ett par år och ska sluta jobba i Globalen nu.

– Det är vemodigt. Hälften av mina kompisar faller bort. Jag får komma och hälsa på förstås. Jag vet att jag under mina år här har bidragit till att göra många människors liv mycket bättre och jag har fått arbeta med något jag tycker är mycket viktigt. Varje dag har jag fått lära mig något nytt, avslutar Lisa och ser stolt ut.

Gör ett besök i Globalen!

Globalen ska upplevas med alla sinnen. Doften är karaktäristisk och underbar. En blandning av kaffe, te, tvålar och textil, gissar jag. Och sortimentet sprakar av färg. Har du tur får du en pratstund med någon volontär eller kund, det är en särskilt god stämning här. Ett inledande besök kan du göra på den snygga webbplatsen globalen.nu.

 

Text och foto: Maria Wold Troell för UMLN nr. 3 -2024

 

 

 

 

 

Fler nyheter

F&V —
Inflammation tros förklara magbesvär vid psoriasis

UPPSALA —
Vi är Sveriges (näst) främsta idrottskommun 2024/25

SAMHÄLLE —
Nu har Uppsala ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket