JOBBA MED GRÖNT:
Vem ska se till att vi får mat på bordet i framtiden?

SAMHÄLLE
Brist på arbetskraft inom lantbruket kan få allvarliga konsekvenser, skriver arbetsgivar- och branschorganisationen Gröna arbetsgivare i ett pressutskick. De fortsätter:

Beredskapsfrågan är hetare än någonsin. Alla är överens om att vi måste säkra matproduktionen. Men ett perspektiv glöms lätt bort. För det blir faktiskt ingen mat alls om det inte finns någon som vill göra jobbet. Därför rullar nu kampanjen Jordens bästa, som riktar strålkastarna på människorna som ser till att vi får mat på bordet.

Redan idag är det stor brist på arbetskraft inom lantbruket. Både i Sverige och internationellt. Och läget börjar bli akut. Inte bara för att medelåldern för lantbrukare nu är 60 år och att 6 av 10 är över 65 år, utan också för att vi står inför nya stora utmaningar som att producera mat i ett klimat som förändras. Även sett ut ett beredskapsperspektiv är vi i Sverige i ett läge där det måste bli fler, inte färre, som ser till att vi får mat på bordet.

Det finns flera anledningar till att tillströmningen till branschen inte är tillräckligt stor. Men den främsta är att stad och land har kommit så långt ifrån varandra att inte man helt inte tänker på att det faktiskt behövs människor för att producera mat, och att man själv skulle kunna vara en av dem. Det finns också en gammaldags bild av hur de jobben ser ut. Få är till exempel medvetna om att lantbruket hela tiden surfar överst på vågen av teknisk innovation och att hållbarhetstänket är ständigt närvarande.

För att sätta ljuset på den här viktiga frågan, och för att synliggöra både jobben och människorna, uppmanar vi under november alla som jobbar med den svenska matproduktionen att berätta om sitt jobb. Under #jordensbästa finns nu filmer där allt från djurskötare till lantbruksrådgivare och lärare på naturbruksgymnasium lyfter det bästa med sina jobb.

 

OM:
Jobba grönt är ett projekt vars syfte är att få fler unga och karriärbytare att plugga, jobba eller starta företag i det gröna näringslivet. Att få fler till våra branscher är viktigt för alla, för utan mat på bordet och hållbara råvaror blir livet svårt. Gröna arbetsgivare och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) driver projektet gemensamt. 

Extern skribent: Gröna arbetsgivare | 2024-11-19

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala