DJUR | Notera: Texten är författad av Agria Djurförsäkring >>
Årets första huggormsbett är här, det rapporterar försäkringsbolaget Agria Djurförsäkring på sin webbsida och fortsätter:
De sköna solstrålarna i stora delar av landet lockade fram huggormarna och redan nu har en handfull hundar drabbats, enligt Agria Djurförsäkring. Drabbade hundar är hemmahörande i Uppsala, Västerbotten, Västmanland och Västra Götaland.
Det räcker med ett par varma dagar för att huggormarna ska komma fram och då gäller det att vara extra uppmärksam på var hunden eller katten nosar eller sätter ned sina tassar.
– Den härliga vårvärmen lockar fram huggormarna och under den senaste veckan har årets första skadeanmälningar börjat att trillat in hos oss, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.
De flesta hundar och katter blir bitna i nosen, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.
– Många hundar som drabbas har snabbt behov av veterinärvård. De flesta repar sig, men varje år avlider ett mindre antal hundar av huggormsbett, säger Patrik Olsson.
Försök att bära hunden för att undvika att giftet sprids, håll den i stillhet och sök snarast veterinär. Förutom vila behövs ofta understödjande behandling som smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall kan hunden behöva motgift.
Skador av ormbett:
Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.
Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.
Symtom på ormbett:
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.
>>
Agria Djurförsäkrings skadestatistik visar tydligt att sommar och sol inte bara är härliga dagar. För hunden lurar många faror i gräset, på stranden och vid grillen. Veterinär Lena Bjurström tipsar på försäkringsbolagets webbsida om de tio vanligaste farorna (varav nummer tre är huggormen, red.), hur du undviker dem och behandlar din fyrfota vän om olyckan är framme.
1. Fästingar
Fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Köp fästingmedel på apoteket -halsband eller spot-on preparat. Veterinären kan även skriva ut tabletter som fästingprofylax.
2. Värmeslag
Lämna aldrig hunden i bilen! Inte ens i skuggan med öppna fönster då temperaturen stiger snabbt. Det är livsfarligt för en hund att bli överhettad. Värmeslag börjar med kraftigt röda slemhinnor i munnen som sedan bleknar om hunden går in i chocktillstånd. Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller ställ ner den i ljummet vatten. Alltför snabb nerkylning kan ge hunden frossa och kramp.
3. Huggormar (läs mer i artikelns inledning)
Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, skadar njurar och lever. Symtomen är svullnad, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och åk direkt till veterinär.
4. Getingstick
Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Eller prova med kortisonsalva eller att badda en krossad bamyl blandad med vatten. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.
5. Grill- och picknickrester
Ge inte hunden överblivna grillrester, speciellt inte fågel-, fläsk- och fiskben eller majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, dricka och äta dåligt och har svårt att göra sina behov.
6. Fukteksem
Glöm inte att torka hunden torr efter bad eller regn för att undvika hudsjukdomen fukteksem – en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektionen, tvätta med klorhexidin och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dag.
7. Vattensvans
Vattensvans, även kallad retriversvans, kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Torka hunden torr efter bad eller regn. Det är en inflammation i svansen som går över med värme, vila och antiinflammatorisk behandling.
8. Algförgiftning
Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Det kan bero på algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan leda till döden inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.
9. Solbränna
Hundar kan också bränna sig och behöver skydd mot UV-strålning. Se till att hunden alltid har möjlighet att dra sig undan i skugga. Hundar med vit päls blir lättare solbrända, huden blir röd och svider. Använda solkräm på särskilt utsatta ställen, till exempel öron, nos, mage och pung.
10. Skärsår
Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs på stranden eller i gräset kan ge hunden otäcka sår. Glipande sårskador ska helst sys inom 6-8 timmar och senast inom ett dygn. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt.
Kontakta alltid veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat. Under helger och kvällar har inte alla djurkliniker jouröppet. Bl.a. Agrias telefonveterinär erbjuder sjukvårdsupplysning per telefon.
_______________________________________________
Artikelförfattare: Agria Djurförsäkringar