Trädplanteringen här är en del av kommunens långsiktiga arbete, där minst 500 nya träd ska planteras varje år fram till 2030. De nya träden är viktiga för att öka stadens krontäckning och gör Uppsala till en nationell förebild inom hållbar stadsutveckling.
Arbetet följer målen i kommunens styrdokument ”Riktlinjer för Uppsalas träd”, som visar vägen mot ett grönare och mer klimatanpassat Uppsala.
– Nu planterar vi träd i områden där det är dåligt med grönska, som i parkerna i Slavsta. Träd är så viktiga, de är inte bara vackra och bra för klimatet, de ger skugga och svalka, särskilt värdefullt för barn och äldre som är känsliga när solen gassar och det är varmt, säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.
Krontäckning bidrar till ett grönare Uppsala
Krontäckning betyder hur stor del av marken som täcks av trädkronor och därmed får skugga. Det är ett smart sätt att räkna ut hur många träd en stad behöver – särskilt för att hantera värme, regn och andra effekter av klimatförändringar.
– I Uppsala har vi idag en genomsnittlig krontäckningsgrad på omkring 24 procent i staden. Det är en procentenhet från det nationella målet om 25 procent år 2030. Men vi siktar högre än så. Planen är att vi ska nå en krontäckningsgrad på 30 procent till 2034. I Slavsta är krontäckningsgraden omkring 11 procent, så därför prioriterar vi nu att det blir fler träd här, säger Fredrik Eklund, trädspecialist på Uppsala kommun.
Landskapsplanteringar under hösten
I höst fortsätter kommunen att plantera fler träd – då anläggs så kallade landskapsplanteringar i Gränby och Nyby. Det är större områden med planteringar av unga träd och buskar. De små plantorna växer snabbt och bildar med tiden skogsdungar som bidrar till både biologisk mångfald och en grönare stad. Förutom de här planteringarna blir det nya träd i Rosendal, Ulleråker och Börjetull i samband med att stadsdelarna utvecklas.
Fakta om kommunens arbete med träd
Kommunens ”Riktlinjer för träd”, som beslutades 2024, vägleder arbetet med att skapa ett långsiktigt och hållbart trädbestånd i Uppsala stad. Den säkerställer att träden får bra förutsättningar och bidrar till god krontäckning. Riktlinjen fungerar också som grund för att arbetet med träd inom hela kommunkoncernen blir hållbart och effektivt. Nyplantering av träd och ökad krontäckning är mycket viktiga och uppskattade delar av kommunens klimatanpassningsstrategi och gör Uppsala till en nationell förebild inom hållbar stadsutveckling.
// Extern skribent: Uppsala kommun
LÄS ÄVEN:
Trafikverket planterar 315 träd
[publ. 12 maj 2025]