F&V —
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning

FORSKNING OCH VETENSKAP
På Akademiska sjukhuset/ Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom.

Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.

– Mitt mål är att kunna identifiera sjukdomen i ett mycket tidigt skede, innan typiska symptom såsom långsamma rörelser, stelhet och skakningar visat sig. Detta skulle kunna förbättra möjligheterna både att behandla symtomen och bromsa sjukdomsförloppet för att öka livskvaliteten för de som drabbas, säger Dag Nyholm, överläkare och professor i neurologi som leder ett av projekten vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Han ser anslaget som en bekräftelse på att forskargruppen är på rätt väg och framhåller att forskarna nu kan fördjupa studierna för tidig diagnostik av Parkinsons sjukdom.

Ungefär en av hundra personer över 60 år får Parkinson, en kronisk neurologisk sjukdom som innebär att de nervceller som producerar dopamin bryts ned. Orsaken till sjukdomen är ännu inte helt klarlagd. Den gängse behandlingen är levodopa som i hjärnan omvandlas till dopamin.

I en av studierna utgår forskarna från hudbiopsier för att studera förekomsten av ett specifikt, felveckat protein (alfa-synuklein), en tidig markör för Parkinsons sjukdom. Målet är att kunna ställa diagnos och behandla sjukdomen tidigare än idag.

Innan de klassiska, motoriska symtomen utvecklas har många patienter under flera år olika icke-motoriska symtom såsom förstoppning, nedsatt luktsinne, livliga drömmar och depression.

– Sådana symtom skulle kunna innebära så kallad prodromal Parkinson. Vår förhoppning är att forskningsstudien ska ge ny kunskap om skillnader mellan friska personer och personer med tidiga tecken på Parkinson, förklarar Dag Nyholm.

I förlängningen är målet att möjliggöra utveckling av nya sjukdomsmarkörer som behövs för att kunna påbörja behandling på ett tidigt stadium med nya läkemedel inom ramen för kliniska prövningar. Det handlar framförallt om immunterapi med antikroppar riktade mot proteinet alfa-synuklein som påverkar frisättningen av signalämnen i nervcellerna, men även om andra behandlingar mot underliggande sjukdomsorsaker.

Parkinsonfonden delar ut 12,5 miljoner kronor till mer än 40 projekt under 2025, varav 1,25 miljoner tilldelas projekt vid Akademiska sjukhuset/ Uppsala universitet. Det placerar Uppsala universitet bland de tre lärosäten som får mest stöd från fonden. Uppsalaforskarna som får stöd är Anna Erlandsson, Greta Hultqvist, Mark Lubberink och Dag Nyholm.

Extern skribent: Akademiska sjukhuset

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala