Med hjälp av AI är det nu möjligt att jämföra ingredienser i kosttillskott mot förbudslistor i Sverige och EU.
Kosttillskott är en växande marknad. Företag, med säte i Uppsala kommun, som säljer kosttillskott kontrolleras av miljöförvaltningens livsmedelskontroll för att säkerställa att produkterna är säkra. Med en marknad som växer snabbt och utan en förhandsgodkänd process, finns det risk att produkter som inte uppfyller lagstiftningen och kan innehålla förbjudna ingredienser når konsumenterna.
Kontroll av kosttillskott
Idag är processen för livsmedelsinspektörer att kontrollera ingredienser och hälsopåståenden en tidskrävande och manuell uppgift. De måste gå igenom flera EU- och svenska databaser för att säkerställa att allt stämmer, vilket kan vara ett komplicerat arbete då ingredienser kan vara angivna på flera olika språk, inklusive latin.

(Foto: Uppsala kommun)
”Det är ett tidsödande arbete och lämnar utrymme för osäkra eller vilseledande kosttillskott på marknaden då vi endast hinner granska en liten andel av produkterna. Vårt mål är att göra denna process snabbare och smartare genom att ett verktyg automatiskt analyserar ingredienslistor från produktwebbplatser och jämför dem med officiella databaser för att flagga förbjudna eller tvivelaktiga ämnen”, förklarar Ann-Sofie Stenqvist och Lovisa Nilsson som är livsmedelsinspektörer på miljöförvaltningen.
Student hackathon av Uppsala kommuns Innovationslabb och UU AI Society
Under ledning av Maria Petterson på kommunens Innovationslabb och UU AI Society, en studentförening vid Uppsala universitet genomförde två team bestående av programmerare och designers ett hackathon; en utmaning där man på kort tid ska lösa ett problem. Uppdraget var att för miljöförvaltningens livsmedelskontroll ta fram ett verktyg som kan automatisera processen för att kontrollera ingredienser i livsmedel.
Teamen fick i uppdrag att finna en lösning som tar en ingredienslista som indata och levererar en tydlig säkerhetskontroll som utdata, vilket hjälper inspektörerna att spara tid och förbättra konsumentsäkerheten.
Med hjälp av AI lyckades båda teamen skapa ett verktyg där produkters ingredienslistor hämtades från e-handelswebbplatser för att sedan bedömas via sökningar i offentliga databaser i Sverige, EU och EU:s lista över nya livsmedel. Resultatet blev listor över otillåtna produkter och vilka ingredienser som är tillåtna. I de fall det var osäkert om ett ämne var godkänt eller inte, kan ämnet läggas till i rätt kategori manuellt för att vid nästa sökning ge ett korrekt resultat.
− Att bygga ett AI-system för livsmedelsingredienser var en utmaning som krävde kreativitet, uthållighet och en djup förståelse av domänkunskapen. Vår största utmaning var att samla in tillförlitliga data och förstå domänkunskapen ur en livsmedelsinspektörs perspektiv. Men genom att arbeta tillsammans och förfina våra uppmaningar kunde vi skapa ett AI-system som verkligen fungerar, Hsuan-Chu Chao, student på Uppsala universitet.
Livsmedelsinspektörerna Ann-Sofie Stenqvist och Lovisa Nilsson på miljöförvaltningen är ”jättenöjda med båda lagens lösningar för hur AI kan användas som hjälpmedel i vår kontroll av kosttillskott”. Deras förhoppning är att kunna använda sig av studenternas metoder för att effektivisera kontrollerna.
// Extern skribent: Uppsala kommun
____________
LÄS ÄVEN:
Fem fakta om läkemedel alla borde känna till
(publ. 31 januari 2025)