Bland ett av Luthagens vackra sekelskifteshus i Jugendstil finner vi Vasahuset eller som det också kallas; det blå huset, som ligger intill Vasaparken. Huset köptes av byggherren Anders Diös på 70-talet för att rivas. Huset inhyser främst stora spatiösa våningar där den gamla Jugendstilen finns bevarad med serveringsgångar och vackra snickerier m.m. På ytan verkar allt vara som det alltid varit. Men på husets vind pågår febril aktivitet med att iordningställa 29 stycken nyproducerade vindslägenheter på plan 6 och 7.
Mäklare Rakel Hatz på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York tar oss med på en spännande visning av vinden. Vi tar hissen från Gluntens gränd och åker rakt in i en annan värld. De flesta lägenheterna är redan är sålda och Rakel berättar att efterfrågan på lägenheterna har varit stor. Den största säljkanalen har varit genom sociala medier. De flesta av köparna är Uppsalabor som önskat ett unikt boende. I och med tillbyggnaden av lägenheterna har husets befintliga hyresgäster också erbjudits att köpa sina lägenheter, efter att ombildningen till bostadsrätter inleddes i september i år. Det erbjudandet har de flesta hyresgäster nappat på. Vasahuset kommer att bestå av två bostadsrättsföreningar; originallägenheterna och de nybyggda på vinden.
Under vår rundvandring ansluter Fastighetsbolaget Setunes VD, Michael Pettersson. Han berättar att han haft tankarna på att göra om vinden under flera år och att han är glad att projektet är igång – och är mycket nöjd över resultatet så här långt.
Förutom vinsterna med att öka antal lägenheter så ser han också projektet som ett bra exempel på lyckad byggnadsvård.
– Huset är rejält byggt, men vi upptäckte också att det fanns behov av att byta ut vissa bjälkar och golv på sina håll, berättar han.
Han säger också att husets bygghistoria har inneburet en hel del utmaningar och att man har samarbetat både med kommunen såväl som byggnadsantikvarie för att möjliggöra bygget utan att förstöra husets karaktär. Man har också varit noga med att se på möjligheterna att få in så mycket dagsljus som möjligt. Detta är också något som jag faktiskt slås av när jag går in i de olika lägenheterna där ingen är den andra lik. Lägenheternas planytor är anpassade utifrån hur de ursprungliga murstockarna och takbjälkarna är placerade. Genomgående materialval är marmor och trä. Lägenheterna är relativt ljusa och utsikten är magnifik på sina håll.
Från att huset byggdes 1906 och fram till 2014 har den stora och rymliga vinden använts som förråd till husets befintliga lägenheter. Tack vare den generösa takrymden har det nu varit möjligt att bygga på två plan genom att bl.a. flytta på takbjälkar. Lägenheterna nås via ett gemensamt galleri (se bild).
Vi avslutar rundturen och tar bygghissen ner till Börjegatan. Den rasslar till, och efter en stund är vi nere på marknivå igen. Jag blickar upp mot den vackra blå fasaden och förundras över den något hemliga och fantasieggande värld jag just besökt. Gammalt möter nytt och möjligheter bor där man minst anar dem, tänker jag efter att ha sett förändringarnas vindar i Vasahuset.
Fakta: För att öka möjligheterna att bygga mindre bostäder trädde den 1 juli 2014 vissa ändringar och lättnader i plan- och bygglagen i kraft. Detta möjliggjorde byggandet och de nya lägenheterna kommer att vara mellan 26-35 kvm plus biarea.
Inflyttning beräknas påbörjas under första kvartalet 2017. Arkitektfirma Tengbom
Kuriosa:
Fasaden på Vasahuset ska nu målas om i samma blåa färg som den Stockholms konserthus har.
(Text: Maria Klefbeck, Foto: P. Strandh)
