>>
När borgerligheten ställdes inför maktdelning på ekonomins områden tog de gemensamt gatorna i besittning. När arbetarrörelsen står under sin största attack i modern tid – då ror fackförbundens centralorganisationer och den rödgröna regeringen förslagen i land.
Fredsplikten – det mest dyrbara vi löntagare har – ska utökas, utan att vi får något som helst för det. Det som den etablerade arbetarrörelsen nu säljer gratis är rätten att strejka för de som är lönediskriminerade och de med sämst arbetsmiljö. Vi vet vilka dessa oftast är; kvinnor och utlandsfödda. Och vi vet var de arbetar; i välfärdssektorn.
Innan påsk fattade regeringen beslut om att godkänna förslaget, i juni ska frågan upp till beslut i riksdagen och den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern önskar att lagen ska träda i kraft redan den 1 augusti.
Det är slående hur det alltid är kvinnors rättigheter som står till salu när makt ska bevaras. Att det är de som inte finns representerade vid förhandlingsbordet, vars rättigheter alltid prioriteras bort. Hur vi lever i en tid där ingen tidigare vunnen seger kan tas för given.
Det är också slående att det socialdemokratiska arbetarpartiet i regeringsställning genomdriver den här typen av politik. För LAS står härnäst på tur. Ännu en eftergift för att få behålla makten fyra år till. Att den feministiska fernissan sedan länge har flagnat står klart, men att inte bjuda bättre motstånd i denna grundläggande fråga för arbetarrörelsen är oerhört svagt.
Vi i Feministiskt initiativ lovar att för varje steg de tar mot repression – kommer vi stå kvar med krav på respekt.
För varje steg de tar för att offra våra rättigheter – kommer vi stå kvar med krav på att de ska utvecklas.
För varje steg de tar mot fascismen – står vi kvar med krav på en fördjupad demokrati.
Vi hoppas också att för varje steg bakåt så kommer vi allt närmare det gemensamma klivet framåt. För behoven av en bredare arbetarrörelse har aldrig varit större och en bredare vänster i riksdagen aldrig varit tydligare.
.
Artikelförfattare:
Farida al-Abani, partiledare Feministiskt initiativ
Gita Nabavi, partiledare Feministiskt initiativ