Trots att det sedan 30 april 2022 är förbjudet att använda plastkonfetti utomhus, visar Håll Sverige Rents mätningar att plastkonfetti fortfarande är vanligt förekommande. Samtidigt ökar också mängden ballongskräp på stränder längs Västerhavet.
– Ballonger och konfetti är två tydliga exempel på engångsprodukter där några sekunder av firande skapar långvarig nedskräpning. En enda konfettikanon kan innehålla tusentals små plastbitar som är nästintill omöjliga att städa upp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Svenskarna vill se konfettiförbud
Konfetti är ett väldigt svårstädat skräp som lätt flyger i väg och landar i vattendrag, fastnar i gräs och under buskar eller spolas ner i dagvattenbrunnar. Sedan 30 april 2022 är det förbjudet att använda plastkonfetti utomhus i Sverige.
En undersökning som Håll Sverige Rent lät göra sommaren 2024 visar att bara 10 % av svenskarna känner till konfettiförbudet. 93 % tycker att det borde finnas tydlig information om förbudet vid köptillfället, och 85 % anser att plastkonfetti borde förbjudas helt.
– Informationen till konsumenter är bristfällig. Det framgår sällan vad konfettin är gjord av eller att det är olagligt att använda den utomhus. Det gör det svårt för människor att göra rätt, säger Johanna Ragnartz.
Även konfetti av andra material räknas som nedskräpning om den inte städas upp. Konfetti av rispapper kan dessutom dra till sig råttor.
Ballongsläpp leder till omfattande nedskräpning
Ballonger är ett annat vanligt festskräp som kan orsaka stor skada på både djur och natur. De släpps ofta av misstag, men när en ballong väl lämnat handen är den i princip omöjlig att fånga in. Ibland sker till och med organiserade ballongsläpp där målet är att ballongerna ska sväva bort. När ballongerna till slut faller ner sprids de över stora områden i hav, fjäll, skogar och på åkrar, där de kan skada djurlivet allvarligt.
– Det är vanligt att djur misstar ballongerna för mat. Ballonger kan blockera djurens matsmältningssystem vilken ofta leder till svält och död, säger Johanna Ragnartz.
Ballonger av latex marknadsförs ofta som biologiskt nedbrytbara och att de försvinner snabbt i naturen. Latex från gummiträd är en naturlig produkt, men för att göra ballonger måste latexen modifieras kemiskt för att fungera. Det gör att oavsett ursprung så omfattas alla latexballonger av plastdefinitionen.
– Det finns helt enkelt inga hållbara ballongsläpp. Så vida du inte städar upp de ballonger du släppt gör du dig skyldig till nedskräpning, avslutar Johanna Ragnartz.
I den nationella skräpmätning som Håll Sverige Rent gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket 2020 hittades över 47 000 ballonger i svenska stadskärnor, på en enda vecka. På stränder längs Västerhavet hittades i snitt 16 ballonger per 100 meter strand under 2024. Det är en ökning jämfört de senaste två åren.
Från och med 2025 omfattas ballonger av EU:s engångsplastdirektiv, vilket innebär att producenterna får ett större ansvar för att hantera ballongskräpet.
Tre festliga tips för firanden utan skräp:
- Blås såpbubblor istället för att släppa upp ballonger
- Gör naturligt konfetti med en hålslagare på torkade löv
- Använd vimplar och flaggor som kan återanvändas flera gånger
// Extern skribent: Håll Sverige Rent
LÄS ÄVEN:
Svenskar tar kaffet i engångsmugg – trots ny lag
[publ. 22 maj 2025]