DEBATT:
Haven drunknar i skräp – lösningen börjar på land

KLIMAT OCH MILJÖ
Här om veckan slog Länsstyrelsen i Västra Götaland larm om en alarmerande negativ trend för havsmiljön i länet.

I sin årliga miljömålsutvärdering rapporteras att mängden marint skräp på stränderna ökat de senaste tio åren, vilket utgör en allvarlig utmaning för att nå miljömålen. Samtidigt rapporteras det att plastföroreningar förvärras även globalt. I ”The Great Pacific Garbage Patch”, den flytande plastkontinenten i Stilla havet, ser forskare en dramatisk ökning av plastkoncentrationen från cirka 3 kg till 14 kg skräp per kvadratkilometer på bara sju år, enligt en ny studie från The Ocean Cleanup.

I den bifogade debattartikeln (2800 tecken), signerad av Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, lyfts problemet med skräp i havet ur både ett globalt och nationell perspektiv. Håll Sverige Rent föreslår också fem förebyggande åtgärder som måste till för att lösa problemet.

Den här debattartikeln skickas ut till länsmedia och är fri att använda:

Här om veckan slog Länsstyrelsen i Västra Götaland larm om en alarmerande negativ trend för havsmiljön i länet. I sin årliga miljömålsutvärdering rapporteras att mängden marint skräp på stränderna ökat de senaste tio åren, vilket utgör en allvarlig utmaning för att nå miljömålet ”Hav i balans samt levande kust och skärgård”. 

Mätningar av Håll Sverige Rent, på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten, visar att stränderna längs Skagerrak under 2023 hade ett medianvärde på 613 skräpföremål per 100 meter strand. För att sätta detta i perspektiv: det innebär att nästan fem skräpföremål passeras för varje steg du tar. Detta är långt över EU:s gränsvärde för god miljöstatus, som ligger på 20 föremål per 100 meter. 

Plast dominerar och utgör hela 93 % av det uppmätta skräpet. Av detta bedöms 80 % komma från andra länder, vilket understryker det globala problemet. Trots omfattande städinsatser, ofta drivna av frivilliga, är situationen fortsatt akut på svenska stränder.
 

Lösningen kräver samordning och förebyggande åtgärder 

Länsstyrelsen i Västra Götaland föreslår internationell samordning, tydligare regler och ansvarsfördelning mellan myndigheter och företag samt skärpt tillsyn. Dessa förslag är viktiga, men otillräckliga för att möta utmaningen. 

Håll Sverige Rent lyfter fram ytterligare fem nödvändiga åtgärder med fokus på förebyggande insatser: 

  1. Det behövs ökad kunskap om de källor som bidrar till nedskräpningen i haven. Det är avgörande att vi förstår var skräpet kommer ifrån för att kunna agera effektivt. 
  2. Vi måste prioritera förebyggande åtgärder och hitta lösningar som stoppar skräpet innan det når havet. 
  3. Svenska kustkommuner behöver tydliga åtgärdsplaner för att minska tillförseln av skräp till havet.  
  4. Fler informationskampanjer riktade mot allmänheten krävs för att minska plastkonsumtion och nedskräpning. 
  5. Slutligen behöver kunskap om konsekvenser av plast i haven spridas till barn och unga för att skapa långsiktiga förändringar.


Det globala problemet växer 

Problemet med plastföroreningar förvärras även globalt. Forskare tror att det kan finnas så mycket som 199 miljoner ton plast i våra hav. I ”The Great Pacific Garbage Patch”, den flytande plastkontinenten i Stilla havet, ser forskare en dramatisk ökning av plastkoncentrationen från cirka 3 kg till 14 kg skräp per kvadratkilometer på bara sju år, enligt en ny studie från The Ocean Cleanup

Plasten hotar inte bara ekosystemen utan också den biologiska mångfalden. Över 1000 arter påverkas negativt, och sjöfåglar är särskilt utsatta. Plast som misstas för föda fyller deras magar och leder till svält. Om inget görs nu, förutspår forskare att 99 % av alla sjöfåglar kommer att ha ätit plast år 2050. 

Plastföroreningarna i haven är ett akut hot som kräver omedelbara och kraftfulla åtgärder. Genom internationellt samarbete, förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet kan vi göra skillnad.

Extern skribent: Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent

 

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DEBATT:
Haven drunknar i skräp – lösningen börjar på land

UPPSALA —
Inför Sveriges hårdaste klimatkrav vid bostadsbyggande

F&V —
Inflammation tros förklara magbesvär vid psoriasis

UPPSALA —
Vi är Sveriges (näst) främsta idrottskommun 2024/25

SAMHÄLLE —
Nu har Uppsala ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld

DHR —
”Snö är ingen naturlag”