Christian Benedict är sömnforskaren som ser vaket på sömnen

INTERVJU / SÖMN / UMLN —


(Ursprungligen publicerad i UMLN nr 1, 2019)

 

Christian Benedict är docent i neurovetenskap och forskar på ett av våra mest basala behov; sömnen. I höstas kom han tillsammans med vetenskapsjournalisten Minna Tunberger ut med boken – vars titel måste tillhöra världshistoriens längsta: ”Sömn, sömn, sömn: Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn”.

 

BMC (Uppsala universitet Biomedicinskt Centrum, reds anm) ser nästan helt insnöat ut när jag närmar mig från Dag Hammarskjölds väg. Det är mitt i januari och några barn stojar intill grannfastigheten där Kunskapsskolan håller till, ettans buss kommer på ännu ett av sina varv i ringleden och jag ansluter till lämmeltåget som banar väg mellan snöhögarna på väg mot BMC.
Promenaden går genom den långa korridoren och efter ett par minuter kommer jag fram till kafeterian och restaurangen med namnet Bikupan. Det är här på hans arbetsplats som vi har stämt träff – jag och Christian Benedict. Han visar sig vara några minuter sen till vårt möte och jag kommer på mig själv med att föra en inre övertalningskampanj för att hindra mig från att skoja om att han skulle ha ’försovit sig’.
Efter ett tag ser jag hans huvud som tillsynes glider fram över alla andra i korridoren en bit bort. Christian är en rätt lång herre, ursprungligen från tyska Hamburg där han föddes 1976.

– Ursäkta att jag är lite sen, säger han samtidigt som högerhanden skjuter ut till hälsning. Kom med mig så ska vi gå bort till mitt kontor.

Vi fortsätter korridoren bort och antalet studenter tunnas ut. När vi till slut når hans arbetsrum visar det sig att det ligger på BMC:s bortre sida, med utsikt över Stadsskogens snöklädda tallar. Inredningen är spartansk men Christian berättar att han ändå är glad över att ha ett krypin som han kan kalla sitt eget.

 

 




Ta det med ro

Han är rapp i ordet och den lätt tyska brytningen utgör inget som helst hinder att följa med i hans resonemang.

– Det råder stor hälsohysteri i dag och den tenderar ofta att fungera negativt på det mesta … Inte minst på vår sömn, konstaterar Christian. Folk ”har hört” att man ska sova si och så mycket för att annars är det farligt och att man rent av ”kan dö” av för lite sömn. Och visst är det i ett längre perspektiv ohälsosamt att sova för lite. Men att det i sig skulle vara dödligt är ren nonsens!
Snarare har man, antyder han senare, i studier lyckats se att människor som jämt sover längre än 9-10 timmar per natt tenderar att kunna ta skada av det.

– När det kommer till sömnen så tycker jag att man behöver ha som regel att ”ta det lite med ro” och inte stressa upp sig. För stressen kommer garanterat att ge en störd sömn, menar Christian. Ibland finns det medicinska orsaker bakom människors sömnsvårigheter och då måste dessa adresseras och utredas vilket bör göras av läkare. Det kan kanske låta motsägelsefullt, men en vanlig orsak till sömnproblematik har sitt ursprung i att den drabbade kan lida av ett utmattningssyndrom. Det kan också ha med bieffekter från t.ex. mediciner att göra. Men oftast rör sig alltså om övergående perioder som vi alla drabbas av, till och från i livet.

Ursäkta, vad är chefsklockan?
Den suprachiasmatiska kärnan (SCN) sitter i hjärnan och kallas förenklat för chefsklockan. Det är denna del av hjärnan som, via näthinnans ganglionceller, tar emot och bearbetar de ljusintryck (framförallt dagsljus) som sedan kommer att reglera kroppens alla övriga cellers klockor: Att kroppens alla organ är med på noterna och anpassar sig efter dygnsrytmen, ex. levern och njurarnas arbete, ämnesomsättning samt när det är dags att åter börja känna sig sömnig. Denna lilla fiffiga del av hjärnan sitter där våra båda synnerver korsar varandra, ungefär mitt emellan ögonen.

– Det intressanta är att denna klocka även fungerar på en hel del som är blinda, tillägger Christian. Men för dem där chefsklockan inte fungerar är det viktigt att få rätt hjälp och medicinera så att kroppen kan orientera sig i förhållande till dygnet.

Promenader och periodisk fasta – lättare än det låter

Christian Benedict bor med sin familj i främre Luthagen och är noggrann med sina rutiner.

– Ja, jag försöker ju att leva som jag lär, säger han och ler. Varje dag promenerar jag till och från jobbet på BMC, för att på så vis få i mig lite av det så viktiga dagsljuset och dessutom träna allmänkonditionen.

Det kan säkert bidra till att han ser så pigg ut, tänker jag för mig själv innan han fortsätter.

– Och så försöker jag att hålla mig till periodiska fasta där jag inte äter någonting mellan 19.00 och 07.00 på dygnet.

Anledningen till fastan uppger han är hänsynen till chefsklockan, till att tarmarna ska få chansen att arbeta bort dagens slaggprodukter som annars blir kvar i systemet och därmed tar en onödigt stor del av kroppens immunförsvars i anspråk när det egentligen skulle kunna göra betydligt större nytta på andra håll i kroppen.

– Dessutom så sover jag mycket bättre på fastande mage, och därmed skönare.

Det där med periodfasta verkar betydligt lättare än det låter, tänker jag med LCHF- och 5:2-dieten i färskt minne. Med periodfasta skulle jag alltså slippa omaket med att räkna kalorier, hålla koll på vad som är kolhydrater och inte o.s.v. Kanske är det vägen till ett lite sundare och smärtare liv, resonerar jag för mig själv när jag åter står vid busshållplatsen utmed Dag Hammarskjölds väg? Men insikten slår mig samtidigt som jag har betalat för bussresan – att jag i och med transporten nu missar den andra delen i Christian Benedicts holistiska hälsotänk: vardagsmotionen och i hans fall promenad till och från BMC. Nåja, ett steg i taget, bestämmer jag mig för samtidigt som Luthagen närmar sig i vindrutan till höger om chauffören framme i bussen. Ett steg i taget.

Christian Benedict har konton under namnet sleepadvocateInstagram och Twitter.

Foto: Peder Strandh © 2019 | Luthagsnytt.se

CHRISTIAN BENEDICT ÄR AKTUELL MED:
Christian Benedicts och Minna Tunbergers bok ”Sömn, sömn, sömn (…)”, med illustrationer av Sara Petterson, är utgiven på Bonnier Fakta förlag 2018 och består av 192 sidor. | ISBN: 9789174248586

.

| Artikelförfattare: Peder Strandh | redaktion@luthagsnytt.se |

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala