BROTTS-
FÖREBYGGANDE —
Samarbete mellan myndigheter ska skydda unga från kriminella nätverk

BARN OCH UNGA
Länsstyrelserna har tillsammans med Polisen och andra myndigheter etablerat närmare samarbeten för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk.

Snabbare kontaktvägar finns nu mellan myndigheter, socialtjänst och skolor runt om i landet. Det framgår av den slutrapport som den 6 december lämnades till regeringen.

Rapporten kommer från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan (barn och unga i organiserad brottslighet).

– Bob-samverkan som vi etablerat under året säkerställer att det är ändamålsenliga åtgärder som vidtas när barn och unga är inblandade i grov kriminalitet. Arbetet ska identifiera både metoder som fungerar och som inte fungerar och ge fler aktörer de rätta verktygen, säger Stefan Attefall som är landshövding i Uppsala län.

Att allt yngre personer utför grova våldsbrott är ett allvarligt samhällsproblem. Sedan ett år tillbaka pågår arbetet med att skapa ett mer strukturerat sätt att motverka denna utveckling. Arbetet inom Bob pågår på såväl nationell som regional och lokal nivå.

Förstärker och effektiviserar redan fungerande arbetssätt

Kärnan i Bob är att skapa snabba kontaktvägar mellan aktörer på lokal nivå, såsom mellan polis, socialtjänst och skola. Bob stärker och kompletterar redan fungerande arbetssätt kring brottsaktiva barn och unga. För att lyckas behövs ett gemensamt ansvar tas i hela samhället, inklusive civilsamhälle och näringsliv.

Med stöd av samordnade insatser från myndigheter, kommuner och hälso- och sjukvården ska Bob säkerställa att barn och unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk eller redan är involverade i grova brott, snabbt och effektivt får rätt insatser. Ulf Johansson är regionpolischef vid Polisregion Mitt:

– Polisregion Mitt kommer att ha strategiska bob-råd i alla lokalpolisområden innan året är slut. Många viktiga steg har tagits mot en större och mer övergripande samverkan mellan myndigheter, länsstyrelser, hälso- och sjukvården och andra aktörer. Broar har börjat byggas och det är viktigt att vi fortsätter med gemensamma insatser där våra olika kompetenser och professioner bidrar till att få stopp på den grova kriminaliteten.

Pågående arbete och vägen framåt

I slutredovisningen identifieras flera utmaningar, bland annat sekretesshinder som försvårar informationsutbytet mellan aktörerna samt behovet att stödja den lokala nivån för att kunna erbjuda insatser riktade till målgruppen utsatta barn och unga. Den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk ställer nya krav på arbetet. Myndigheterna ser också att en kunskapshöjning om risk- och skyddsfaktorer för kriminellt beteende behövs i kommunerna. Framöver behöver samverkan breddas och inkludera fler aktörer, såsom hälso- och sjukvård, civilsamhälle och näringsliv för att skapa ett helhetsgrepp om problemen.

– Vi ser att det finns ett behov av att arbeta mer ändamålsenligt mot målgruppen. Det är viktigt att arbetet förankras på lokal nivå och att man etablerar samverkanstrukturer som får effekt på de individer som riskerar att hamna i grov kriminalitet, trots sin ringa ålder, säger Therese Eriksson, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Uppsala län.

(BILDEN: Det nationella Bob-rådet, översta raden från vänster: Anders Thornberg, Joakim Malmström, Martin Holmgren och Christer Johansson. Främre raden från vänster: Björn Eriksson, Petra Lundh, Katarina Johansson Welin och Jonas Trolle. Foto: Polisen)

 

FAKTA:

Bob – barn och unga i organiserad brottslighet

Bob bygger på ett uppdrag som regeringen har gett till Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och länsstyrelserna. Arbetet drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd vilka utgår från Polismyndighetens lokalpolisområden. På nationell och regional nivå bedrivs arbetet på strategisk nivå, medan arbetet i de lokala samverkansråden ska riktas mot enskilda barn och unga. Den regionala nivån utgår från polisregionernas indelning vilket för Länsstyrelsen Uppsala län innebär Region Mitt där även Länsstyrelsen i Västmanland och Gävleborg ingår.

Syftet med Bob-strukturen är att:

  • förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet
  • säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för de som är inblandade i grov kriminalitet
  • identifiera framgångsfaktorer och metoder samt sprida kunskap om dessa
  • identifiera nya arbetssätt med målgruppen
  • utgå från individens eller målgruppens behov
  • länka samman arbetet med målgruppen genom samverkansråd på nationell, regional och lokal nivå.

 

Extern skribent: Länsstyrelsen i Uppsala län

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala