BROTT —
Utsatthet för sexualbrott har minskat

STATISTIK
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat.

Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.

Andelen i befolkningen (16–84 år) som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat tydligt i årets undersökning (3,8 % 2023, jämfört med 4,7 % 2022). Det skedde en kraftig ökning under perioden 2012–2017, men därefter har trenden varit nedåtgående. Likt tidigare år är det betydligt vanligare att utsättas för sexualbrott bland kvinnor än bland män (6,3 % jämfört med 1,0 %).

Allt fler utsätts för försäljningsbedrägerier och det har varit en uppåtgående trend sedan 2016, som är det första året med resultat för denna brottstyp. I årets undersökning uppger 6,9 procent att de utsatts år 2023 jämfört med 6,1 procent 2022. Även utsattheten för kort- och kreditbedrägerier har ökat de senaste två åren.

– Vi ser att utsattheten för bedrägerier ökar och även en ökning av oro för att utsättas för bedrägerier på internet. Vi ser också en viss skillnad mellan könen. Det är en större andel män än kvinnor som uppger att de utsatts för bedrägeri, men det är något vanligare bland kvinnor att oroa sig för att utsättas för bedrägeri, säger Sanna Wallin, utredare på Brå.

Det är 24 procent av befolkningen som 2024 uppger att de känner sig otrygga eller att de helt avstår från att gå ut sena kvällar på grund av otrygghet. Andelen otrygga låg ganska stabilt 2016–2021, därefter syns en svagt nedåtgående trend. Bland kvinnor är det 31 procent som uppger att de känner sig otrygga medan motsvarande andel bland män är 17 procent.

– Vi ser att otryggheten och oron skiljer sig mycket mellan olika grupper. Exempelvis är andelen otrygga vid utevistelse dubbelt så stor bland boende i områden med socioekonomiska utmaningar jämfört med de som bor i områden med goda socioekonomiska förutsättningar, säger Sanna Wallin, utredare på Brå.

Efter förra årets minskning har förtroendet för rättsväsendet överlag ökat i årets undersökning. Sett över tid har andelen ökat efter 2017 för rättsväsendet som helhet, och specifikt för polisen och åklagarna. Under samma period har förtroendet för domstolarna och kriminalvården i stället legat på en relativt stabil nivå.

Om Nationella trygghetsundersökningen (NTU)
NTU är en del av Sveriges officiella statistik och bygger på webb- och postenkäter till ett urval av drygt 200 000 personer i åldrarna 16–84 år. Den genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet. Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16–84 år) relativt väl. Referensperioden för utsatthet för brott är föregående kalenderår. Det innebär att den utsatthet som rapporteras i NTU 2024 avser utsatthet under 2023.

Extern skribent: Brottsförebyggande rådet (Brå)

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala