Och med våren är det allt fler snödroppar som sticker upp sina näpna huvuden ur marken. Uppsala linneanska trädgårdar välkomnar botanikern inom dig.
I Orangeriet har mandelträdet blommat ett tag och många andra medelhavsväxter står i knopp. Vi firar in medelhavsvåren där med extra öppethållande, visning, föredrag och en helg med snödroppar och orkidéer. Redan nu på tisdag kväll (4 mars) kan du följa med Uppsalas ende orangeur på visning bland orangeriets växter. Det finns fortfarande biljetter kvar, men vi rekommenderar att du köper din biljett i förväg (via linneanska.biljetto.com).
Helgen därpå hjälper vår vänförening Linnés vänner oss att hålla Orangeriet öppet kl. 12–15. Kom gärna förbi och prata med dem! Linnés vänner är föreningen för dig som vill stödja vår verksamhet och samtidigt bidra till att hålla Linnés minne levande i Uppsala med omnejd.
Orangerivåren avslutas med en snödroppshelg då vi dukar upp vackra blomsterarrangemang och en minibutik med vårens presenter och narcisser. Lördag och söndag gästas vi dessutom av Cajsas köks pop-up-café och av Gerbianska trädgården som har med sig ett välfyllt sortiment av vårlökar och andra växter till försäljning. Kan du inte komma? Då har du möjlighet att träffa våra snödroppsexperter på mässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö 27–30 mars.
Vi vill också passa på att tipsa om helgens visning i Tropiska växthuset och om evenemanget ”Bakom kulisserna i samlingarna”. Då får du följa med vår trädgårdsmästare in i odlingsväxthusen och lära dig mer om hur vi jobbar med sådd och skolning. Kan det bli mer vår än så?
VECKANS VÄXT
Under vintern och våren kan, i Spanien och Portugal, veckans växt med sina små söta ”påsklilje-blommor” och smala gräsliknande blad beundras.
Nu blommar Narcissus fernandesii (se bilden) i det lilla växthuset, söder om det Tropiska växthuset, så att du också kan få njuta av dess vackra vårflor. Kika bara in genom fönstret så ser du de gula blommorna med narcissernas typiska bikrona.
Varför just den här narcissen först fick heta Narcissus flavus (flavus = gul) kan man ju fundera över. Det artnamnet har i princip aldrig använts. Dessutom är det lite oklart vilken art som egentligen avsågs, så namnet är numera förkastat av en internationell botanisk kongress.
I stället för färgen är det alltså Abilio Fernandes som forskat på narcissers systematik som artepitetet minner om.
// Extern skribent: Uppsala linneanska trädgårdar genom Lotta Saetre och Jesper Kårehed