Boken visar hur djurfabrikerna vuxit fram och vilken påverkan de har på djur, klimat och människor.
I boken “Djurfabrikerna − myten om den glada bondgården” riktar Camilla Bergvall ljuset på hur djurfabrikerna växte fram och vilka konsekvenser som de får. För djuren, som lever hela sina liv inlåsta i torftiga miljöer. För klimatet, som påverkas av den storskaliga produktionen. Och för oss människor, genom riskerna för smittspridning och nya pandemier.
− Vi måste slå hål på myten om att maten vi äter kommer från glada bondgårdar. För det är tvärtom, majoriteten av allt kött, ägg och mjölk i butikerna kommer från trånga djurfabriker. När folk förstår omfattningen av problemet så tror jag att fler kommer att reagera och kräva förändring, säger Camilla Bergvall.
“Djurfabrikerna – myten om den glada bondgården” släpps på Mondial förlag. I boken öppnas dörrarna till djurfabrikerna och avslöjar det som hålls dolt för den enskilde medborgaren genom romantiserade reklamfilmer.
− Djurfabrikerna är resultatet av politiska beslut och har byggts upp på bara några decennier. Vi kan självklart förändra det, om vi bestämmer oss för att göra det, avslutar Camilla Bergvall.
Alla intäkter för boken går till Djurens Rätts arbete.
// Extern skribent: Djurens Rätt
_______________
LÄS ÄVEN:
Mindre ”djursvinn” på ekologiska nötkreatursgårdar
(publ. 12 mars 2025)