0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

• GRAVID • KOFFEIN | Kaffe / Livsmedelsverket

Illustrationsbild.
>>
Livsmedelverket har uppdaterat råden om koffein för gravida. Tidigare råd baserades på att koffeinintag över 300 mg/dag kan öka risken för missfall. Senare forskning visar att fostrets vikt dessutom kan påverkas redan vid intag över 200 mg/dag. Det gör att rådet nu ändras något.

Livsmedelsverket sänker den mängd koffein som anses säker för gravida, från 300 mg koffein per dag till 200 mg. Det är den totala mängden koffein från samtliga livsmedel som avses. Livsmedel som kan innehålla koffein är kaffe, te, energidrycker, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad.
Koffeinhalterna i kaffe varierar mycket. Till de nya råden har uppdaterad information använts om hur mycket koffein det finns i en genomsnittlig kopp bryggkaffe. Den nya halten är lägre än de koffeinhalter som tidigare råd har grundats på.

– Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe och te per dag sänks lite jämfört med tidigare, det vill säga två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar te à 2 dl, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det tidigare rådet var att inte dricka mer än antingen tre koppar kaffe eller sex koppar te per dag under graviditeten.

Livsmedelsverkets webbplats finns de uppdaterade råden för gravida, med länk till det vetenskapliga underlaget för rådet.

<<
_________________________________________
Artikelförfattare: Livsmedelsverket | 2020-02-03

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.