0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

• VÄRLDEN • MILJÖ| Plast / Håll Sverige Rent / EFN Ekonomikanalen

>>
Endast 7 procent av allmänheten kände till eller gissade på att det finns 1 000 kg plast per nu levande person i världen. Det enligt en ny undersökning som EFN Ekonomikanalen har låtit Novus utföra. Det betyder att 7 500 miljoner ton plast cirkulerar i världen.

EFN Ekonomikanalen undersökte vad allmänheten i Sverige hade för uppfattning om olika hållbarhetsmyter för plast med hjälp av Novus. 34 procent av de tillfrågade trodde att det är 0 – 15 kg plast som cirkulerar per person i världen, 29 procent trodde att det var 16 – 99 kg plast som var i omlopp/person i världen. Det rätta svaret var 1000 kg vilket endast 7 procent av de som deltog i undersökningen kände till/gissade.

Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent, förklarar att plast används i så stor utsträckning eftersom det finns så många användningsområden:

– Plast är ett jättebilligt material, det är billigt att tillverka det är ett fantastiskt bra material, säger hon. Vi måste använda plast där det behövs och där det skapar ett mervärde. Och där menar vi att engångsartiklar kanske inte är rätt plast. 

EFN Ekonomikanalen undersökte även vad svenskar trodde var det vanligaste skräpet på västkustens stränder. Hela 42 procent trodde att det var plastförpackningar följt av plastpåsar vilket 39 procent trodde var det rätta svaret. Rätt svar var rep i plast som står för 57 procent av all plast på västkustens stränder följt av oidentifierad plast som står för 12 procent. Det var bara 2 procent som gissade rätt på rep i plast. 

Johanna Ragnartz fortsätter med att beskriva sig som optimistisk eftersom nedskräpning alltmer hamnar i fokus i Sverige och världen. Hon menar att fler människor börjar blir mer medvetna om att nedskräpning är ett miljöproblem och att de därför börjar förändra sina beteenden. Hon utvecklar med att ”människor även blir mer vaksamma om världens resurser”.

Se hela inslaget här (5:30 min, nytt fönster – efn.se) 

Källa för hur mycket plast som cirkulerar i världen: Our World in Data och University of Oxford
Källa för det vanligaste skräpet på västkustens stränder:

<<
__________________________________
Artikelförfattare: 

Ekonomikanalen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.