0 0
Read Time:3 Minute, 46 Second

• KULTUR • TEATER | Unga Klara / Uppsala stadsteater

>>
Hösten 2020 har Johannes Anyurus roman »De kommer att drunkna i sina mödrars tårar« urpremiär på Unga Klara för att sedan få premiär på Uppsala stadsteater och gästspela på Malmö stadsteater. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater och för regi och dramatisering står Farnaz Arbabi.

– Jag är otroligt glad över samarbetet med Unga Klara och att vi gör just den här unika, starka berättelsen. Det är ett konstnärligt utbyte och en gemensam kraftsamling som blir så mycket större genom samarbetet som ju visar att vi vill mer och nå fler, säger teaterchef/vd Petra Brylander, Uppsala stadsteater.

– De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en science fiction-thriller, en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Anyuru kombinerar filosofi med politik i en intelligent och laddad berättelse som gav mig både gåshud och rörde mig till tårar. Det är en av mina absolut starkaste läsupplevelser och jag har inte kunnat sluta tänka på den, berättar regissören Farnaz Arbabi.

Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar utspelar sig i en närliggande framtid, där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism. Berättelsen inleds med ett misslyckat terrordåd, där den enda överlevande gärningspersonen är en flicka som påstår sig komma från framtiden. Hon beskriver framtidens Sverige som ett samhälle där segregation och rädsla lett till att delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter.

Farnaz Arbabi, som med kritikerrosade pjäser som Angels in America och X dramatiserat och regisserat tematik utifrån antirasism och människorätt genom kritiskt historiska perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondagen ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

Efter spelperioderna på Unga Klara och Uppsala stadsteater väntar gästspel på Malmö Stadsteater 17-21 mars 2021.

_
_
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater med urpremiär torsdagen den 15 oktober på Unga Klara.
Premiär 8 januari 2021 på Uppsala stadsteater.

Fritt efter Johannes Anyurus roman med samma titel
Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi 
Scenografi: Jenny Kronberg
Kostym: Elin Hallberg
Musik: Mikael Karlsson
Ljus: Johan Sundén 

Medverkande: Robin Keller, Sepideh Khodarahmi*, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Ellen Nyman, Nina Rashid m.fl.
*praktikant från HSM 

_
OM
Farnaz Arbabi
, född 1977, är regissör och dramatiker. Hon fick sitt genombrott 2006 med uppsättningarna Utvandrarna fritt efter Moberg och Invasion! av Jonas Hassen Khemiri. För dessa belönades hon med både Teaterkritikernas stora pris och Expressens teaterpris. Invasion!blev även uttagen till Scenkonstbiennalen, likväl som Arbabis uppsättning av Jag ringer mina bröder 2013. Arbabi har regisserat på de flesta större institutioner i Sverige och satt upp klassiker som Måsen (Backa teater) och Hedda Gabler(Uppsala stadsteater), likväl som devisingprojekten Normal (Nørrebro teater) och Drottning Kristina (Uppsala stadsteater). Sedan 2014 är hon konstnärlig ledare på Unga Klara, där hon bland annat satt upp de bejublade devisingföreställningarna X och För att jag säger det, som båda turnerar i Sverige och internationellt under 2019.

OM Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012. För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap. Hans roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017), har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok. Förlag: Norstedts.

_
OM
UNGA KLARA —
NATIONELL SCEN FÖR BARN OCH UNGA
Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. Sedan 2014 är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff teaterns konstnärliga ledare. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen.

<<
_________________________________
Artikelförfattare: Uppsala stadsteater

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.