0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

• DJUR & NATUR • Licensjakt | LODJUR / Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
Länsstyrelsen i Uppsala län kommer inte att tillåta licensjakt efter lodjur under 2020. Inventeringen av lodjur visar att det finns för få lodjur i länet för att det ska bli aktuellt med licensjakt.

Lodjuret är fridlyst och får endast jagas under strikt reglerade former. Jakt kan under vissa förutsättningar tillåtas för att reglera antalet lodjur och förebygga skador på tamdjur. Licensjakt får aldrig ske om antalet lodjur understiger den miniminivå som Naturvårdsverket har fastställt. Den senaste inventeringen av lodjur visar att antalet djur inte når inte upp till den nivå som Naturvårdsverket och viltförvaltningsdelegationen har satt som lägsta nivå för lodjursstammen i länet.

Under inventeringen 2018/2019 hittades 9,5 familjegrupper (cirka 50 lodjur) vilket ligger under miniminivån på 10 familjegrupper (cirka 55 djur).

– Trenden under senare år är ganska tydlig. Även om förutsättningarna för inventering varierar från år till år så har antalet lodjur minskat sedan toppåren för 8–10 år sedan, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sebastian Olofsson och fortsätter: 

– Den senaste vintern var inventeringsförhållandena goda och vi gör bedömningen att inventeringsresultatet speglar verkligheten förhållandevis bra.

Varför lodjuren har minskat sedan toppåren är svårt att säga, men beror antagligen på flera faktorer som till exempel den licensjakt som genomfördes under de år när lodjursstammen var stor, lokal bytestillgång, rävskabb (vilket även kan drabba lodjur) och naturlig variation.

Inventeringsperioden för lodjur pågår under perioden från den 1 oktober till den 28 februari, och länsstyrelsen är beroende av rapporter från allmänheten för att kunna uppskatta antalet lodjur som finns i länet. För att göra detta krävs att djuren spåras en längre sträcka eller att det finns fotodokumentation av flera (minst två) lodjur tillsammans under inventeringsperioden.

____________
Bilder på lodjurshonor med ungar från viltkameror kan användas för att kvalitetssäkra föryngringar och kan med fördel skickas in till länsstyrelsen för kvalitetssäkring.

Alla rovdjursobservationer kan rapporteras in på www.skandobs.selänk till annan webbplats

Lodjursstammen ligger fortsatt på en låg nivå och ökar inte.

 
 

<<
__________________________________________________
Artikelförfattare: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2019-12-16

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.