0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

• VÄRLDENS DJUR & NATUR • Afrika | Världsnaturfonden (WWF)

BILDEN: Trots politisk oro på flera ställen är bergsgorillorna en framgångssaga.
>>

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda har ökat från 400 till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i världen – en ökning från 1004 djur (2018). På några decennier är det en knapp fördubbling. – Glädjande siffror och en fin julklapp från naturvården, säger WWF.

De nya siffrorna offentliggjordes idag av Ugandas naturvårdsmyndigheter, det mellanstatliga samarbetet kring Virungamassivet och Internationella  gorillaprogrammet IGCP, där WWF ingår.

– Den positiva nyheten visar att långsiktigt samarbete kan bidra till att rädda en utrotningshotad art. Bergsgorillorna är den enda människoapa som ökar, alla andra är på nedgång. Inkomsterna från gorillaturismen betyder mycket för lokalbefolkningen. Pengar från svenska djungelfaddrar har i mer än 20 års tid stött projektet, vilket är extra roligt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Den nya inventeringen är den mest omfattande någonsin i Bwindi nationalpark som sedan 1994 är med på Unescos världsarvslista. Det angränsade Sarambwe-reservatet i Kongo-Kinshasa omfattas också av inventeringen. Gorillorna har besökts varje dag. Området är 34o kvadratkilometer, vilket motsvarar en fjärdedel av Öland. Totalt hittades 459  bergsgorillor i skogarna vilket ska jämföras med 400 gorillor år 2011.

Tidigare har man gjort ett så kallat svep i skogarna för att räkna gorillorna – men nu har forskarna fördubblat insatserna och gjort dubbla svep (höger till vänster och vänster till höger) i kombination med DNA-tester. På så sätt hoppas man bli ännu säkrare på att djuren bara räknas en gång och att gorillafamiljer inte missas.

– Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Stödet från lokalbefolkningen och inkomsterna från turismen har också växt. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort, säger Allan Carlson, säger WWF:s Afrikaexpert Allan Carlson.

Förutom i Bwindi finns bergsgorillor på ytterligare en plats – Virungabergen som delas mellan Rwanda, Uganda och Kongo – där den senaste inventeringen från 2018, visade på en poulation på 604 gorillor.

Trots politisk oro på flera ställen, ibland annat Kongo-Kinshasa, är bergsgorillorna en framgångssaga.

 – Vi har haft en fantastisk utväxling på vårt arbete med att skydda gorillornas och deras livsmiljö det senaste decenniet, säger Allan Carlsson.

Men trycket på skogarna växer när befolkningen växer. Jakten på bushmeat (ap-och antilopkött) finns kvar och många snaror hittas. Olja och värdefulla metaller gör att exploateringstrycket är hårt. Spridning av sjukdomar som ebola och infrastruktur-satsningar är andra hot.

Naturvårdarna har lyckats skapa goda relationer med familjer och bönder närmast gorillaskogen. Arbetet med att skapa goda grannar är A och O. Bland annat bidrar WWF till projektet ”gorillavatten”, där byborna samlar in regnvatten från sina plåttak i stället för att söka vatten i nationalparken.

<<

________________________________________________
Artikelförfattare: Världsnaturfonden (WWF)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.