0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

• NYBYGGNATION • Rosendal | Uppsala syd / Uppsala kommun (Uk)

>>
I fredags (6 december) hölls spadtagsceremonin för Wallenstams hyresbostäder längs Torgny Segerstedts allé i Rosendal. Huset är det första i den tredje etappen i den växande stadsdelen, som nu börjar fylla Rosendalsfältet. Det blir en central del av Rosendal som byggs, med torg, kollektivtrafik och en park med vattenstråk.

Under flera år har Rosendal främst vuxit från Grindstugan i norr, men med etapp tre börjar nästa steg i utvecklingen av Södra Rosendal. Gatorna och infrastrukturen byggdes färdiga under 2019 och nu kan hus börja komma på plats.

– Först ut blir Wallenstams hyresbostäder, men vi ser fram emot en stadsdel med stora variationer i både innehåll, upplåtelseformer och kostnad för de boende, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

Den tredje etappen kommer att innehålla en rad funktioner som blir viktiga för hela stadsdelen. Här ligger Rosendals torg, som blir en ekonomisk knutpunkt med butiker och restauranger. Mellan torget och Stadsskogen ligger det så kallade multikvarteret, som ska erbjuda såväl idrottshallar för den planerade skolan, som bibliotek, lokaler och bostäder. Till etapp tre hör också ett mobilitetshus som ska stå för parkeringsplatser, men också innehålla en rad tjänster som hjälper Rosendalsborna att resa hållbart. Vid torget byggs dessutom busshållplatser och i ett senare skede kan det bli hållplats för spårväg, om ett sådant beslut tas.

– Planeringen kräver mycket arbete från planprocess tills att de boende kan bära in soffan i vardagsrummet, särskilt när vi bygger en stadsdel som har så pass höga ambitioner som Rosendal. Det känns mycket bra att vi nu har första spaden i marken och sätter igång en ny fas i utbyggnaden, säger Ulrica Ström, projektledare på Uppsala kommun.

Efter Wallenstams byggstart står Sveafastigheters projekt med kollektivhusföreningen Rudbeckia på tur, med byggstart i mars 2020. Preliminärt är ett flertal bostadsrättsprojekt och ett radhusprojekt med planerad byggstart nästa år och målsättningen är att även byggemenskapen Gården ska kunna komma igång inom samma period.  

2020 inleds även byggandet av Carlshage, en park som hör samman med den redan byggda Siegbahnparken och tillsammans med den knyter ihop Stadsskogen med Kronparken.

<<

_______________________________________________________
Artikeln bygger på uppgifter från Uppsala kommun | 2019-12-06

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.