0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

• VILT VÅRD • Skadade varghonan i Norduppland | Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
På tisdagen blev Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, klar med obduktionen av den svårt skadade varg som avlivades av länsstyrelsen förra fredagen. Rapporten visar att vargtiken hade flera skador som orsakade lidande och att beslutet om avlivning därmed kan bedömas vara rätt.

Den varg som avlivades av länsstyrelsen fredagen den 29 november i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun har nu obducerats av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Resultatet av obduktionen visar att en disk mellan vargens första och andra ländkota hade kollapsat och att detta sannolikt orsakat de förlamningssymptom i bakkroppen som låg till grund för länsstyrelsens beslut om avlivning.

Utöver detta hade vargen också flera andra, äldre skador. En av skadorna bedöms vara en trolig äldre skottskada, vilken var helt läkt och inte påverkat vargens kondition vid avlivningstillfället. Skadan är rapporterad till Polisen.

– Vi kan konstatera att vargar lever ett hårt liv och är otroligt duktiga på att överleva. Den här vargtiken var 8–9 år gammal och har uppenbarligen varit med om en hel del. Obduktionen visar att beslutet att avliva vargen för att förkorta lidandet var helt rätt, säger Monica Eriksson, chef för enheten för vilt och hotade arter på länsstyrelsen i Uppsala.

– Den gamla och utläkta skottskadan bekräftar tyvärr att illegal jakt på varg är ett problem som vi behöver komma tillrätta med.

Det var efter tips från allmänheten morgonen den 29 november som vargen påträffades i dåligt skick av länsstyrelsen och avlivades av djurskyddsskäl. Polisen informerades och vargen transporterades samma eftermiddag till SVA för obduktion.

Avlivningen skedde med stöd i paragraf 40 c i jaktförordningen: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

Länsstyrelsen har haft kännedom om att vargen varit skadad en längre tid, men en lucka i lagstiftningen gör att länsstyrelsen inte kunnat fatta beslut om skyddsjakt.

– Vi kommer att undersöka vilka möjligheter det finns att justera lagstiftningen för att underlätta avlivning av allvarligt skadat vilt, säger länsstyrelsens vilthandläggare Sebastian Olofsson.

– I det här fallet försvårades avlivningen också av att det inte funnits snö och att vargen inte hade synts till, så att vi inte visste var den befann sig under stora delar av den här tiden. Efter att vi fick tips om var den var så kunde länsstyrelsen dock avliva den inom loppet av några timmar.

<<

________________________________________________________
Artikelförfattare: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2019-12-03

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.