0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

• Operation Havsörn 2019 • Radioaktivitet | Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
I morgon (tisdag 3 december) avslutas höstens stora kärnkraftsövning Havsörn 2019. Det sker i form av en seminarieövning med fokus på att hantera de långsiktiga konsekvenserna av ett radiologiskt utsläpp. Flera viktiga samhällsaktörer övar på att tillsammans begränsa hälsoriskerna efter en kärnteknisk olycka.

I morgon, den 3 december, äger den sista delövningen inom ramen för kärnkraftsövning Havsörn 2019 rum. Delövningen, som är en seminarieövning, syftar till att möta de utmaningar som samhället som helhet ställs inför efter ett radiologiskt utsläpp.

Utgångspunkt för övningen är den radiologiska lägesbild som togs fram under mät- och indikeringsövningen i slutet av oktober. Så här två månader efter den simulerade olyckan visar bilden risker för både människor och djur.

Förutom länets kommuner, polisen och regionen, deltar nio nationella myndigheter, som till exempel Livsmedelsverket och Jordbruksverket, och flera representanter från näringslivet som också är en viktig del i att upprätthålla ett fungerande samhälle vid krissituationer.

– Vår målsättning är att deltagarna efter övningen ska ha större förståelse för hur komplex hanteringen av ett radioaktivt nedfall är. Varje aktör i Sverige behöver förstå sin roll och sitt ansvar vid en sådan här händelse och öka medvetenheten om de olika problem som kan uppstå, säger Jan Stangebye, övningsledare och försvarsdirektör vid länsstyrelsen.

Nedfall av radioaktiva ämnen skulle innebära en stor påfrestning för Sverige. Därför är det viktigt att det finns en god beredskap inom jordbruket och livsmedelsproduktionen. Beredskapen syftar till att begränsa de hälsofarliga konsekvenserna av nedfallet.

– Ett radioaktivt nedfall påverkar livsmedelsproduktionen under lång tid – från enskilda brunnar och trädgårdsodling till större dricksvattentäkter, kött- och mjölkproduktion och svamp och bär i skogen. Vi lever fortfarande med effekter från Tjernobyl, säger Therese Frisell, beredskapssamordnare vid Livsmedelsverket.

Läs även tidigare ULMN-artikel om Operation Havsörn 2019.
<<

________________________________________
Artikelförfattare: Länsstyrelsen i Uppsala län

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.