0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

• STADSBYGGNAD • Arkitektur | Centerpartiet i Uppsala
>>
När detaljplanen ställer krav på hög arkitektonisk kvalitet ska beslut om bygglov alltid fattas av politikerna i plan- och byggnadsnämnden. Det beslutade plan- och byggnadsnämnden i torsdags efter ett initiativ från Centerpartiet.

I Uppsala kommun delegerar plan- och byggnadsnämnden den absoluta merparten av besluten om bygglov till enskilda tjänstepersoner. Det är en praktisk nödvändighet men innebär samtidigt att det blir svårare för politikerna i nämnden att säkerställa att de bygglov som beviljas verkligen lever upp till politikens ambitioner avseende exempelvis arkitektonisk kvalitet. Detta blir det emellertid ändring på framöver när det gäller bygglov inom detaljplaner som ställer krav på hög arkitektonisk kvalitet – dessa bygglovsbeslut ska nämnden fatta själv.

– När politiken ställt krav på den arkitektoniska gestaltningen i detaljplanen tycker vi det är rimligt att politiken också tar ansvar för att de kraven efterlevs genom bygglovsbesluten. Att politiken får ökat och tydliggjort ansvar underlättar även ansvarsutkrävandet från invånarna, säger Karin Ericsson (C), ledamot i plan- och byggnadsnämnden.

Centerpartiets yrkande om ökat politiskt ansvar för god arkitektur härrör från partiets nya handlingsprogram för hållbar och hälsosam stadsutveckling. Programarbetet leddes av Freija Carlstén (C), ersättare i plan- och byggnadsnämnden.

– God arkitektur är en viktig del i att bygga en attraktiv och hållbar stad. Vi upplever att en del av det som byggs i Uppsala inte håller tillräckligt hög arkitektonisk kvalitet, exempelvis för att en ny byggnad inte tar tillräcklig hänsyn till omgivningen. Genom ökat politiskt ansvar hoppas vi kunna råda bot på det, säger Freija Carlstén. <<

_________________________________________________
Artikelförfattare: Centerpartiet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.