0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

• KULTUR / HISTORIA • Stjärngossar | TRADITIONER / Goder Afton / Uppsala Domkyrkas Gosskör (UDG)

>>
Nästa år är det etthundra år sedan Uppsala Domkyrkas Gosskör (UDG, red) grundades, 1920. Det var den dåvarande ärkebiskopen Nathan Söderblom som, inspirerad från resor på kontinenten, tog initiativet till den tradition som alltjämt basar i katedralens körverksamhet idag. Sedan dess har mycket vatten flutit under Dombron, den gode Nathan är sedan länge död och sjungande gosskörs-medlemmar har hu
nnit växa upp och få egna gossebarn som hunnit växa upp och … Ja, du fattar.

Men är det inte just detta som är det fina med traditioner; att vissa saker förblir vad och som de alltid varit och därmed ger oss alla en hint om var vi befinner oss i den annars konstant flytande och förändrande tiden!?.
Dirigenter/ körledare har kommit och gått sedan 1920. Med tiden blev gosskören i sig själv en institution inom Domkyrkans verksamheter och när Jan-Åke Hillerud 1968 tog över taktpinnen kom kören att få en ”signaturmelodi” i form av Ariel Ramírezs Misa Criolla. På 70-talet kom de att stå under H M Gustav VI Adolfs beskydd och Jan-Åke Hillerud – än en gång – introducera en (numera) UDG-klassiker: Goder Afton.
Under den nuvarande dirigenten Margareta Raab har de skönt ljudande gossarna haft det fullt upp med turnérande i såväl Sverige som nere på Fastlandseuropa och i USA. Det flitiga schemat till trots håller de självklart traditionen med Goder Afton vid liv.

Goder Afton, mitt herrskap!
Denna årliga jul- och luciakonsert, “Goder afton, mitt herrskap!”, där gosskören sjunger om hur stjärngossar blev en del av de luciatåg som körer och andra verksamheter framför i dag.

– Vi vill till skillnad från vanliga luciakonserter uppmärksamma de stjärngossar som under 1500-talet vandrade i byarna, sjöng julsånger och utförde mysteriespel för att få pengar och mat, förklarar Martin Norén som själv är medlem däri.

De allra flesta svenskar är numera väl förtrogna med det katolska helgonet Lucia och de vedermödor hon tvingades att utstå för 1 700 år sedan i italienska Syrakusa. Men vad känner samma svenskar till om historien bakom de strutförsedda stjängossar som ständigt tycks följa i Lucias släptåg? Den som vill fylla i kunskapsglappet på ett muntert vis – liksom den som redan vet men ändå vill muntras upp i vintermörkret – gör rätt i att besöka UDG:s uppsättning av Goder afton, mitt herrskap på UKK den 14 december. Och spexigt blir det garanterat, enligt Martin Norén:

– Precis som dessa stjärngossar inleder vi föreställningen med en konsert och avslutar med ett nyskrivet julspex, lovar han.

VAR: Uppsala Konsert & Kongress (UKK)
DATUM: 14 december
TID: 
19.00

<<

________________
redaktion@luthagsnytt.se

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.