0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

• JULKLAPPSTIPS • Konsument | Högtider / Världsnaturfonden (WWF)

Artikeln är författad av Världsnaturfonden och innehåller deras tips om hållbara julklappar
>>
Varje år spenderar svenskar miljarder på julklappar – inköp som inte bara är en ekonomisk kostnad, utan ofta också är en belastning för miljön. Världsnaturfonden WWF ger här tips på mer hållbara julklappar som även den som redan har det mesta kan uppskatta.

– Julen är härlig men kanske inte alltid så miljövänlig. Men med enkla medel kan vi göra den lite mer hållbar och fortsatt lustfylld. När vi ger julklappar kan vi till exempel välja upplevelser före saker, eller satsa på prylar som är av nytta för både mottagare och miljö, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Ge bort kunskap och färdigheter – Utmana någon att lära sig något nytt! Ge bort en kurs i till exempel parkour, naturfoto, improvisationsteater eller italienska. Till nytta för både kropp och hjärna.

Välj ut något unikt på second hand – Förra årets julklapp var det återvunna plagget.  Idag finns det en uppsjö av handlare på andrahandsmarknaden att välja mellan som erbjuder antikviteter, smycken, leksaker och kläder. Unikt omgjorda möbler blir också allt vanligare. En gåva vald med omsorg!

Köp en klapp som gör miljönytta – Det finns massor av produkter som hjälper dig att spara miljön i det långa loppet. Till den mat- och träningsintresserade finns kokboken ”Vego i världsklass” för praktisk hjälp till grönare matvanor.  En termosmugg eller vattenflaska i metall minskar plast och förbrukningen av engångsmaterial. Eller varför inte en cykelvagn, eller en månads kollektivtrafik till den bilburne om du vill kosta på lite mer?

Gör egna presentkort – Finns det någon som du vill uppvakta särskilt eller önskar att du tillbringar mer tid med? Då kan du ge bort egna presentkort.” Med det här presentkortet lovar mormor att ta med dig på äventyrsbad” – endast fantasin sätter gränser.

Skänk till behövande eller ge bort ett fadderskap – Ge bort ett fadderskap, medlemskap eller en julgåva till en organisation som jobbar för en bättre värld. Oftast kan du skriva ut fina gåvobevis direkt på webbsidan. Se exempel för WWF-fadderskap och julgåvor här. För barn som bryr sig om djur och natur är ett medlemskap i WWFs Panda Planet en perfekt julklapp. Förutom ett fint paket med ett mjukdjur planteras ett träd på Borneo för varje medlem så att regnskogen kan växa.

Visa extra omtanke och skapa något eget  Ge gärna bort något hemgjort. Bakverk, sylt eller saft, en egensnickrad personifierad mobillåda eller en egenodlad planta. Alltid uppskattat!

Upplevelser – perfekt för de aktiva – Bio, takvandring eller en konsert  en upplevelse blir särskilt positiv i sällskap med någon man tycker om. Dessutom har upplevelser ofta ett lägre avtryck på miljön än vad en produkt har.

<<

___________________
Artikelförfattare:

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.