0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

••
>>
Andelen patienter som bedöms för fallrisk på Akademiska sjukhuset har ökat i år, från 36 procent i januari till drygt 50 procent i oktober. Men för att nå målet 75 procent tas nu krafttag för att minska antalet fall och fallskador. Bland annat ska uppdaterade riktlinjer implementeras på samtliga vårdavdelningar.

– Under hösten har vi börjat införa de uppdaterade riktlinjerna för fallprevention på tre vårdavdelningar inom thorax, neurologi och psykiatri. På sikt ska samtliga avdelningar omfattas. Det nya är att vi arbetar mer strukturerat med förebyggande insatser, men också att medarbetarna får stöd och att resultat efterfrågas ute på avdelningarna och från ledningen, säger Susanna Tuvemo Johnson, fysioterapeut och projektledare vid Akademiska sjukhuset.

Ungefär 100 000 patienter drabbas varje år av vårdskador under sjukhusvård. Det motsvarar ungefär en vårdskada vart tionde vårdtillfälle. Närmare fem procent av skadorna är fallolyckor. I Region Uppsala har fallhändelser varit de mest förekommande avvikelserna inom vården de senaste två åren. På Akademiska inträffade 359 fall under 2018 och kostnaden uppskattas till minst tio miljoner kronor.

Karin Bernhoff, överläkare i ortopedi, betonar att det finns rutiner för att förebygga fall, men att man noterat att ännu mer kan göras för att öka patientsäkerheten.

– Fallskador är ett problem i hela samhället, men risken ökar när man är sjuk och vinglig på sjukhus. Dessutom är det oerhört dyrt med vårdskador, medan förebyggande insatser är förhållandevis billiga, framhåller hon.

Det projekt Susanna Tuvemo Johnson leder har som mål att inga undvikbara fall eller fallskador ska inträffa under vårdtiden. Alla medarbetare ska arbeta enligt de uppdaterade riktlinjerna för fallprevention och fallhändelser som har tagits fram på Akademiska sjukhuset, men även gäller för Lasarettet i Enköping och Nära vård och hälsa.

– För patienter som skadas av fallen innebär det både lidande och längre vårdtid på sjukhuset. Även fall utan skador kan ge patienterna en rädsla för att röra på sig som kan bestå när de kommer hem, säger hon och understryker att det är viktigt att hela vårdteamet är inkluderat; att alla kan bidra utifrån sina erfarenheter. Det gäller läkare, sjuk- och undersköterskor, apotekare, fysioterapeuter, dietister och arbetsterapeuter.

– Grundläggande är att undanröja risker i vårdmiljön, att medarbetarna har kunskap om och följer riktlinjerna samt att man gör individuella fallriskbedömningar så snart som möjligt efter att en patient skrivits in. Och om det finns förhöjd risk ska individuella fallförebyggande åtgärder sättas in, fortsätter Susanna Tuvemo Johnson.

I projektet ingår också att utse en eller flera fallpreventionsansvariga per avdelning. Dessutom är en ny webbutbildning om patientsäkerhet på gång som även handlar om risk- och skadeområdena undernäring och trycksår. Eftersom fallrisken hänger ihop med undernäring och trycksår börjar man nu arbeta med dessa frågor gemensamt. <<

___________________________________________
Artikelförfattare: Akademiska sjukhuset i Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.