0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

• SIMULERUNG • Betalsystemet | Övning / Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
Vad händer om de betaltjänster vi i dag är beroende av slutar att fungera? Ett långvarigt avbrott i betalsystemet innebär stora konsekvenser för många – och kräver åtgärder från olika samhällsaktörer. På torsdag (den 21 november) anordnar länsstyrelsen en unik simuleringsövning, där sårbarheten i systemet testas.

I takt med att bruket av kontanter minskar i samhället blir vi alltmer beroende av digitala betaltjänster. Men vad händer om vi plötsligt inte kan betala med kort på matbutiken, apoteket eller vårdcentralen, när kontanterna tar slut i uttagsautomaterna och när Swish kraschar?

Länsstyrelsen vill få näringsliv och offentliga aktörer i länet att samverka kring ett scenario med totalstopp i de digitala betaltjänsterna. I en unik simuleringsövning den 21 november, där lokala representanter från handeln, värdetransportbolag, bankväsendet, branschorganisationer, kommuner och regionen deltar, ska den gemensamma förmågan att hantera sårbarheten i betalsystemet testas.

– Övningen, som sker i form av en heldagsworkshop, syftar till att öka medvetenheten om hur störningar i betalsystemet på kort eller lång sikt kan påverka såväl de deltagande aktörernas egna organisationer som samhället i stort, säger Matilda Markne, processledare för länsstyrelsens arbete med grundläggande betaltjänster.

Simuleringsövningen genomförs inom ramen för ett forskningsprojekt på Högskolan i Skövde, vilket är finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det här är det första regionala initiativet för bredare samhällssamverkan vad gäller störningar i betalsystemet. Övningen går primärt ut på att identifiera vilka problem ett kontantlöst samhälle för med sig och hur vi kan arbeta tillsammans för hållbara lösningar, säger Fredrik Lindgren, samordnare för beredskapsplanering vid länsstyrelsen. <<

________________________________________________
Textförfattare: Länsstyrelsen i Uppsala län | 2019-11-18

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.