0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

• VÅRA LIVSMEDEL • Mat & Dryck | Bekämpningsmedel / Livsmedelsverket

>>
Resultatet av Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel för år 2017 är nu publicerat. Inga svenskodlade produkter hade halter över gränsvärdet under detta år. Andelen prover som visade överskridna gränsvärden ökade något för andra året i rad, men låg ändå på historiskt låga nivåer.

Varje år kontrollerar Livsmedelsverket rester av bekämpningsmedel i livsmedel genom stickprover. Halterna av bekämpningsmedel får inte överskrida vissa fastställda gränsvärden som gäller i hela EU.

När livsmedel innehåller för höga halter av något ämne stoppas partiet från att säljas till konsumenter. Detta hände 25 gånger under 2017.

3,3 % av proven var över gränsvärdet
Generellt var halterna som hittades i stickproverna låga. Totalt gjordes 1717 stickprover inom sex livsmedelskategorier. I omkring hälften av proverna gick det inte att hitta några bekämpningsmedelsrester över huvud taget. 3,3 % av proverna innehöll rester över gränsvärdet.

Ris och russin
Av de överskridanden av gränsvärden som hittas brukar ris och russin stå för en betydande del. 2017 stod de för alla överskridanden i sin respektive livsmedelskategori (”spannmål” respektive ”övriga processade produkter”).

– Det är vanligt att vi hittar överskridanden i ris och russin. Så har det varit tidigare och så var det även 2017, säger Anders Johansson, statsinspektör och en av rapportförfattarna.

I kategorin grönsaker hittades överskridna gränsvärden i 2,2 % av proverna och vad gäller barnmat var det inga överskridanden alls. Kategorin frukt och bär hade 4,0 % överskridanden.

Inga svenskodlade produkter över gränsvärdet
Alla överskridna gränsvärden hittades i produkter från övriga EU-länder och importerade produkter (från länder utanför EU). Inga svenskodlade produkter hade alltså resthalter över gränsvärdena.

Även ekologiska varor provtogs. Dessa får inte innehålla några halter alls av de testade bekämpningsmedlen. I tre av 185 prover hittades ändå (låga) halter av bekämpningsmedel.

– Förändringar i gränsvärden som odlarna inte hunnit anpassa sig till kan göra att enskilda år sticker ut, men den övergripande trenden är att resthalterna i livsmedel ligger på historiskt låga nivåer, säger Anders Johansson.

Fakta: Livsmedelskategorier

De kategorier som provtas är:

  • Frukt och bär (färska och frysta)  4,0 % överskridanden.
  • Grönsaker (färska och frysta) 2,2 % överskridanden.
  • Barnmat 0 överskridanden.
  • Spannmål och spannmålsprodukter 3,4 % överskridanden.
  • Animaliska produkter (kycklingfett och fårfett) 0 överskridanden.
  • Övriga processade produkter (exempelvis matoljor, juicer och torkad frukt) 6,5 % överskridanden.

<<
______________________________________________________________
Enligt uppgift från Livsmedelsverket | Urspr. publ. 7 november 2019

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.