0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

• SVERIGE • Rikets säkerhet |Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) / Länsstyrelsen i Uppsala län 

>>
I förra veckan inleddes den största nationella totalförsvarsövningen på över 30 år. Mer än 400 aktörer övar från november i år och under hela nästa år inom ramen för totalförsvarsövningen TFÖ 2020.

Det försämrade omvärldsläget har gjort att regeringen beslutat att Sveriges totalförsvar ska förstärkas. Nu ska stora delar av totalförsvaret också övas.

Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, leder och samordnar övningen där bland annat ett 60-tal myndigheter, landets länsstyrelser, regioner och kommuner, frivilliga försvarsorganisationer och delar av näringslivet deltar.

– Totalförsvarsövning 2020 är en angelägenhet för hela samhället. Vi behöver ständigt utveckla och stärka samarbetet mellan civilsamhället och landets militära försvar. På så vis kan vi höja förmågan att hantera olika sorters kriser och yttre angrepp, säger Uppsala läns landshövding Göran Enander.

Att omvärldsläget försämrats märks till exempel genom ökad militär närvaro i vårt närområde, genom attacker mot nät och webbplatser och påverkansoperationer som används för att forma opinion eller destabilisera.

Totalförsvaret består av både civilt och militärt försvar. Med totalförsvaret ska Sverige kunna förebygga och möta angrepp och andra allvarliga hot mot vår säkerhet under höjd beredskap. I totalförsvarsövningen ingår att öva försvar mot ett militärt angrepp mot Sverige, skydda civilbefolkningen och att upprätthålla samhällsviktiga funktioner.

I den första delen av TFÖ 2020, som startar redan nu i början november, övar bland annat kommuner, länsstyrelser, regioner och militärregioner sina egna faktiska planer utifrån ett scenario där det först råder skärpt beredskap och sedan högsta beredskap.

För deltagarna handlar det om att identifiera roller, vilket ansvar man har, vilka regler som gäller och hur man samverkar med andra aktörer.

– Genom övning Havsörn 2019, Sveriges största kärnkraftsövning någonsin, som länsstyrelsen leder och ansvarar för under hösten, har vi fått värdefulla erfarenheter som vi tar med oss in i TFÖ 2020, avslutar Göran Enander. <<

_________________________________________________________________
Artikelförfattare: Länstyrelsen i Uppsala län | Urspr. publ. 4 november 2918

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.