0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

• UPPSALA SYD • Nya kvarter | Uppsala kommun

Kvarteret Hugin (markerat med rött).

>>
Uppsala kommun arbetar aktivt med utveckling av innerstaden och har tidigare fastställt en innerstadsstrategi för att säkra den långsiktiga utvecklingen av de centrala delarna i Uppsala. Som ett led i detta arbete har kommunstyrelsen godkänt ett projektdirektiv för kvarteret Hugin som ligger i gränsen mellan Kungsängen och centrum.

I innerstadsstrategin finns riktlinjer för hur vi skapar mer utrymme för att bo, vistas och verka centralt i staden. I kvarteret Hugin ska det byggas närmare 500 bostäder samt lokaler för kontor och publika verksamheter, exempelvis kultur, handel och hotell. Inom projektet planeras också en förskola. Allmän plats planeras att byggas ut i form av lokalgator och en allmän park. Platsen har även pekats ut som en alternativ plats för ett framtida konstmuseum.

– Det är inte många städer som har möjlighet att nyplanera hela kvarter i centrala staden. Här kan vi utvidga Uppsalas stadskärna genom att länka samman Kungsängen med innerstaden och göra ytterligare en del av ån till ett stråk för Uppsalaborna att njuta av med butiker och en ny park, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inom kvarteret Norra Hovstallsängen (busstomten) i Kungsängen kommer även en grundskola för 780 elever att byggas. I samma kvarter kommer det rymmas förskola, mobilitetsanläggning samt utrymmer för nya kontor och verksamheter. I kvarteret Ångkvarnen ska det byggas runt 900 bostäder, förskola, kontor och mobilitetshus. I närheten byggs också Magasin X som ska bli Sveriges största kontorshus byggt i trä.

Åstråket ska utvecklas för rekreation och friluftsliv från Islandsbron i norr till Vindbron i söder. Fler publika platser, bryggor med vattenkontakt, nya parker och utvecklade stråk ska ge mer plats för vardagsrekreation.

Målet är att detaljplanen för kvarteret Hugin ska antas under första kvartalet år 2021. Därefter kan detaljplanen genomföras. Utbyggnaden inleds med att allmän plats i form av lokalgator byggs ut. Därefter byggs kvartersmarken ut. Avslutningsvis anläggs den allmänna parken. Projektet bedöms vara färdigställt tidigast år 2028

___________________________________________________
Textförfattare: Uppsala kommun (Urspr. publ. 17 oktober 2019)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.