0 0
Read Time:3 Minute, 19 Second

UNDERHÅLLNING VÄLGÖRENHET | Erikshjälpen / Lena Maria Vendelius

Artisten Lena Maria Vendelius.

>>
Härlig musik, en unik röst och starka, personliga berättelser. I slutet av september ger sig Lena Maria ut på en ny turné, till förmån för barnrättsorganisationen Erikshjälpen.

Lena Maria föddes 1968 utan armar och med vänster ben hälften så långt som det högra, normala benet. Mot alla odds har hon bland annat gett ut cirka 50 cd- och dvd-skivor, gjort ett 75-tal Asienturnéer, tagit två världsrekord i simning och blivit mangafigur i Japan.

Under höstens turné gör hon konserter under temat Härlig är jorden. Med sig har hon musikerna Daniel Stenbaek, piano, Magnus Ahlgren, bas, och Oscar Eriksson Uggla, slagverk. På många konserter medverkar också lokala körer.

– Det blir en blandning av olika sånger från psalmer och gospel till Ted Gärdestad-låtar och egna sånger som jag varvar med berättelser, säger Lena Maria Vendelius.

Sedan i våras är Lena Maria ambassadör för Erikshjälpen och i maj reste hon tillsammans med Jonas Helgesson till Belarus (Vitryssland) för att se Erikshjälpens arbete för barn med funktionsvariationer. I Belarus finns fortfarande institutioner där barn med funktionsvariationer lever, undangömda från samhället och isolerade från sina familjer.

– Att se vilket fantastiskt arbete som görs för att förändra situationen för dessa barn gav mig inspiration att vara ambassadör för Erikshjälpen. Jag ser verkligen fram emot att få sjunga och berätta om mina upplevelser. Själv kan jag inte göra mycket men tillsammans kan vi vara med och förändra, säger Lena Maria.

Även om engagemanget för Erikshjälpen är nytt sträcker sig Lena Marias engagemang för människor som lever i utsatthet långt tillbaka.

– När jag började resa som sångerska i Asien var karriären det viktigaste men efter tio år insåg jag vilken stor plattform jag hade. Efter den insikten blev det viktigare för mig att börja tala om mänskliga rättigheter, varje människas unika värde och vikten av att alla måste få vara en del i samhället. Mycket som vi tycker är självklart i Sverige är inte är alls lika självklart i andra länder och kulturer, säger hon.

Turnéplan hösten 2019:

25 september Equmeniakyrkan, Ekenässjön
Medverkar gör också kören Prisma

27 september Pingstkyrkan, Ölmstad

28 september Pingstkyrkan Arken, Värnamo
Medverkar gör också sånggruppen VadeMecum

29 september Lindholms Lada, Timmersdala
Medverkar gör också en kör under ledning av Leif Jonsson

2 oktober Furuhöjdkyrkan, Alunda
Medverkar gör också kören POG (förkortning av People of God, red)

3 oktober, Forsa Kyrka, Hudiksvall
Medverkar gör också kören inTro

4 oktober Essunga Kyrka, Nossebro
Medverkar gör också församlingens kör

5 oktober Ulriksbergskyrkan, Växjö
Konserten görs till förmån för Världens Barn

6 oktober Kulturcentrum, Sandviken
Medverkar gör också körerna JoyVoice Kanalkyrkan och Vallhovskyrkans kör

Om Lena Maria
Lena Maria föddes utan armar och med det vänstra benet hälften så långt som det högra, normala benet. Ingen vet orsaken till hennes handikapp. Hon går med hjälp av en benprotes. Ända sedan barnsben har hon målat och hon har varit med i Mun- och Fotmålarna sedan 1990.

Som 18-åring deltog hon i sim-SM och blev uttagen till svenska handikapplandslaget. Samma år tog hon två VM-guld som också gav dubbla världsrekord och 1988 deltog hon i Paralympics i Seoul, Korea.

1987-1991 studerade Lena Maria vid Stockholms Kungliga Musikskola. Sedan hon tog examen har hon gjort många turnéer över hela världen, främst i Japan och andra länder i Asien där hon också medverkat i många tv- och radioprogram. I Sverige förknippas hon mest med framträdanden i kyrkor och hon har även i Sverige medverkat i många radio- och tv-program, till exempel var hon 2010 gäst i ’Här är ditt liv’.

Lena Maria är också en efterfrågad föreläsare. Hon har anlitats som talare i bland annat Mexiko. Sydkorea och Japan inför politiker och beslutsfattare. Hon har talat på TED Talks i USA där andra talare som Al Gore, Bill Gates och Hans Rosling också medverkade. Hennes föreläsningar handlar bland annat om människovärde, integration och livskvalitet.

_______________________
Textförfattare: Erikshjälpen
_______________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.