0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

NYTT RENINGSVERK | Vatten / Karta / Uppsala kommun / Bergsbrunna / Fullerö

>>
Kommunstyrelsen har tillsammans med Uppsala Vatten utrett hur Uppsalas avloppsförsörjning ska klaras på lång sikt. Kungsängsverket, som nu renar avloppsvattnet från staden och några närbelägna tätorter, ska byggas ut för att klara utvecklingen fram till omkring år 2060. Därefter finns tre lokaliseringsalternativ, utöver nuvarande plats: En kortare bit söderut om nuvarande plats, sydost om Bergsbrunna eller väster om E4:an vid Fullerö. Se karta längst ned.

I takt med att Uppsala stad har vuxit har Kungsängsverket fått ett väldigt centralt läge. Reningsverket etablerades på nuvarande plats på 1940-talet och har succesivt byggts ut. Men på grund av den snabba befolkningsökningen har Kungsängsverket snabbt närmat sig sitt kapacitetstak.

Ytterligare en kapacitetshöjning av reningsverket beräknas räcka fram till år 2060, och kosta runt 1,7 miljarder kronor. I kostnaden ingår luktreduceringsåtgärder som förbättrar miljön i närheten av verket. Inom de närmaste åren ska fler luktutredningar göras och ytterligare luktreduceringsåtgärder belysas.

– Det är bra att vi nu kan ge långsiktiga besked om planerna för reningsverket. Med en utbyggnation kan vi säkerställa att vi klarar framtidens avloppsförsörjning samtidigt som vi minskar lukten för omgivningen. Då kan vi i högre utsträckning också använda det närliggande området när vi bygger ut centrala Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

På grund av risker för luktstörningar kan inte bostäder och skolor byggas i reningsverkets närhet. Utredningen har försökt hitta lösningar för att både kunna frigöra en attraktiv plats för stadsbyggande och samtidigt långsiktigt hållbara och kostnadseffektiva lösningar för avloppsystemet i Uppsala. 

– Uppsala växer fort och på sikt kommer till och med Kungsängsverket inte att räcka till. Jag är därför glad för det här beskedet som gör att vi kommer att klara avloppsförsörjningen och möjliggöra för Uppsalas framtida utveckling, säger Rafael Waters (S), ordförande Uppsala Vatten och Avfall.

På lång sikt kan det vara en fördel att flytta avloppsreningen till en ny plats. Med så lång framförhållning som till 2060 kan det också göras förhållandevis kostnadseffektivt. Ett nytt avloppsreningsverk på någon av de föreslagna platserna beräknas kosta runt 5 miljarder kronor.

De områden som förutom Kungsängsverkets nuvarande plats bedömts som tänkbara för avloppsreningsverk i framtiden. K visar platsen för det nuvarande Kungsängsverket.

____________________________
Textförfattare: Uppsala kommun
____________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.